Koolhydraten tellen is tot nu toe beste methode

Door Roesja van Doorn op 14 januari 2014

Het tellen van koolhydraten is één van de meest bekende manieren om je bloedsuiker onder controle te houden. Hierbij probeer je de hoeveelheid insuline die je moet spuiten, af te stemmen op de hoeveelheid koolhydraten in de maaltijd.

Uit 5 studies met volwassenen bleek inderdaad dat koolhydraten tellen voordeliger is voor je bloedsuiker. Het zorgt voor 0,64% verlaging van de HbA1c ten opzichte van de controlegroep. HbA1c is een soort gemiddelde van je bloedsuiker in de voorafgaande weken.
Uit 2 andere studies bleek dat andere methodes om de hoeveelheid insuline in te schatten even goed of misschien nog beter zijn. Dit geldt voor studies waarbij koolhydraten tellen werd vergeleken met een dieet op basis van langzame koolhydraten. Of een dieet waarbij producten met veel koolhydraten werden vervangen door andere producten met meer vet of eiwit.

Uit dit onderzoek blijkt dat koolhydraten tellen inderdaad zorgt voor een betere bloedsuikercontrole. Maar het is nog onduidelijk of andere methoden (zoals een dieet met veel langzame koolhydraten) misschien nog wel een beter effect hebben op je bloedsuiker.

Bron:www.leesbaaronderzoek.nl
K.J. Bell en collega's, Effi cacy of carbohydrate counting in type 1 diabetes: a systematic review and meta-analysis. The Lancet Diabetes & Endocrinology (2013) :10.1016/S2213-8587(13)70144-X
Diabetesfonds