Nanodeeltje tegen diabetes en astma en MS

Door Roesja van Doorn op 20 november 2012

Wat hebben MS, diabetes type 1 (de aangeboren variant), voedselallergieën en astma met elkaar gemeen? In al deze ziektes heeft het afweersysteem een foutje. Daardoor valt het lichaamseigen cellen aan (in MS de zenuwvezels, in diabetes de cellen die insuline maken) of reageert het hyperactief op doodnormale stoffen (in een voedselallergie op bepaalde voedingstoffen, in astma op stofdeeltjes).

De onderzoekers ontdekten dat een nanodeeltje (een nanodeeltje is een heel klein deeltje) in de vorm van een polymeer (PLG) daar een stokje voor kan steken.
Het polymeer zit vast aan een antigeen, wat hetzelfde stofje is als waarop het lichaam zo heftig reageert. Dit antigeen wordt door het nanodeeltje naar de milt gebracht, de plek in je lichaam waar oude en dode bloedcellen uit het bloed worden gevist. De daar aanwezige afweercellen zien het antigeen zo vaak langskomen dat ze het als lichaamseigen gaan beschouwen, en het dus niet meer aanvallen.

Door muizen met het polymeer-antigeenpakketje te injecteren, wisten de onderzoekers de symptomen van de muizenvariant van MS (spierspasmes en verlamming) te verhelpen. De muizen kregen voor zeker honderd dagen geen aanvallen meer. In mensen zou dit enkele jaren zijn.

Het nanodeeltje kan ook andere afweerziektes bestrijden. Daarvoor hoeft slechts het antigeen te worden verwisseld. Het deeltje is verder goedkoop te maken, en doordat het uit stoffen is samengesteld die van nature in het lichaam voorkomen (melkzuur en glycolzuur) is het ook nog eens biologisch afbreekbaar.

De onderzoekers hopen snel te kunnen beginnen met de eerste studies in mensen.