Medisch

Hier vind je alle medische informatie over je aandoening.

Wat is epilepsie? thumbnail

Wat is epilepsie?

Als je epilepsie hebt, is een deel of zijn delen van je hersenen onbedoeld en onverwachts actief. Dat gebeurt in de vorm van aanvallen.

Je hersenen en epilepsie thumbnail

Je hersenen en epilepsie

Een epileptische aanval (insult) ontstaat als een groep hersencellen ongecontroleerd en ongevraagd prikkels gaat afgeven en doorsturen.

Zenuwcellen en steuncellen thumbnail

Zenuwcellen en steuncellen

Je zenuwstelsel bestaat uit een centraal en perifeer zenuwstelsel en is opgebouwd uit zenuwcellen (neuronen) en steuncellen (gliacellen).

De ligging van de hersenen, bescherming en doorbloeding thumbnail

De ligging van de hersenen, bescherming en doorbloeding

Je hersenen liggen in je hoofd, onder je schedel die is opgebouwd uit een geheel van botten. Je schedel is hard en beschermt je hersenen tegen beschadiging.

Opbouw en functie hersenen thumbnail

Opbouw en functie hersenen

De hersenen bestaan uit meerdere delen. Je hebt grote hersenen, kleine hersenen, tussenhersenen en een hersenstam die je hersenen verbindt met het ruggenmerg. Ieder deel heeft een eigen functie, maar het is vooral belangrijk dat alle delen goed samenwerken.

Hoe geven de hersenen een signaal door? thumbnail

Hoe geven de hersenen een signaal door?

De uitlopers van zenuwcellen, axonen, kunnen prikkels doorgeven aan andere cellen. Een prikkel of impuls is een elektrisch signaal dat ontstaat in zenuwcellen, waardoor je zenuwcellen met elkaar en andere cellen in je lichaam kunnnen communiceren. Zo geven ze informatie door.

Hoe ontstaat een epileptische aanval? thumbnail

Hoe ontstaat een epileptische aanval?

Een epileptische aanval (insult) ontstaat als een groep hersencellen ongecontroleerd en ongevraagd prikkels gaat afgeven en doorsturen. Prikkels die eigenlijk pas afgegeven moeten worden op het moment dat je ze nodig hebt.

Definitie en diagnose epilepsie thumbnail

Definitie en diagnose epilepsie

Als hersencellen ongecontroleerd en ongevraagd prikkels afgeven, noemen we dat een epileptische aanval of insult. Maar voor een epileptische aanval hoef je niet altijd epilepsie te hebben. Er zijn namelijk meer oorzaken die kunnen zorgen voor het ongecontroleerd afgeven van prikkels.

Oorzaken epileptische aanval thumbnail

Oorzaken epileptische aanval

Als je een epileptische aanval hebt, geven je hersencellen ongevraagd prikkels af aan delen van je lichaam. Een epileptische aanval kun je niet zelf beginnen of stoppen. Er zijn veel oorzaken waardoor je een epileptische aanval kunt krijgen. Epilepsie is daar een van.

Klachten of kenmerken die kunnen voorkomen bij een epileptische aanval thumbnail

Klachten of kenmerken die kunnen voorkomen bij een epileptische aanval

De klachten of verschijnselen die je kunt hebben bij een epileptische aanval zijn voor iedereen verschillend. Soms kun je een aanval goed voelen aankomen, soms merk je er nauwelijks iets van of komt het alleen voor tijdens de slaap.

Soorten aanvallen thumbnail

Soorten aanvallen

Als je epilepsie hebt zul je misschien wel gemerkt hebben dat de aanvallen van elkaar kunnen verschillen. Een aanval hoeft dus niet altijd op dezelfde manier te verlopen. Ook in vergelijking met andere kinderen met epilepsie. Het is dus voor iedereen anders.

Epilepsie en leeftijd thumbnail

Epilepsie en leeftijd

Een pasgeboren baby heeft andere epileptische verschijnselen dan een tiener. En als een kind ouder wordt, kunnen de oorzaken die epileptische aanvallen veroorzaken veranderen.

Diagnostiek thumbnail

Diagnostiek

Om een epileptische aanval vast te stellen of de diagnose epilepsie te stellen heb je een paar dingen nodig.

Behandeling epilepsie thumbnail

Behandeling epilepsie

De behandeling van epilepsie is niet voor iedereen gelijk. De behandeling van epilepsie bestaat uit verschillende onderdelen, zoals leefregels en medicijnen. Medicijnen die epileptische aanvallen tegengaan of voorkomen, worden anti-epileptica genoemd.