Met een fysieke beperking een dagje uit

Door Roesja van Doorn op 8 augustus 2013

Hoe zorg je er dan toch voor dat je een leuke dag uit beleeft?
De website uitmetkorting.nl geeft je veel informatie hierover.

Heb je besloten naar een bepaald pretpark of een specifieke dierentuin te gaan? Wees verstandig en informeer van tevoren welke faciliteiten er allemaal aanwezig zijn voor iemand met een fysieke handicap. Zit je in een rolstoel, kijk dan of de dagattracties je dan toelaten. In de meeste gevallen word je gewoon toegelaten, maar lang niet allemaal zijn ze helemaal rolstoelvriendelijk. De grootste attracties zijn daar wél goed op voorbereid, bij de kleinere zal je nog wel eens tegen problemen aan kunnen lopen. Bijvoorbeeld het ontbreken van een lift of de paden die voor een groot deel onverhard zijn. Niet handig, vooral die laatste niet wanneer het ook nog eens hard regent. Dan kom je moeilijk vooruit in je rolstoel!

Faciliteiten
Is het wel mogelijk om een dagattractie met een rolstoel te betreden, kijk daarna dan eens welke faciliteiten er bij het park allemaal aanwezig zijn. Ben je slecht ter been maar heb je zelf geen rolstoel? Dan zijn er verschillende plaatsen waar je een rolstoel kunt lenen. Het is ook wel handig dat er speciale toiletten zijn voor mensen in een rolstoel: check of deze aangepaste wc’s aanwezig zijn. En hoe zit het eigenlijk met parkeren? Als je al niet goed kunt lopen, dan is het niet prettig als je eerst honderden meters moet lopen voordat je bij de ingang bent. Check of er parkeerplaatsen voor mindervaliden zijn.

Begeleiding
In sommige gevallen hebben mensen een hulphond nodig. Nou is het zo dat deze honden in best veel dagattracties worden toegestaan. In dierentuinen is het wat lastig, want daar lopen de andere dieren kans eventueel ziek te worden van de hond en vice versa. Maar in musea en pretparken is het over het algemeen geen probleem om je hulphond mee te nemen. Gaat er een begeleider met je mee? Dan bestaat er een kans dat hij of zij gratis naar binnen mag of korting krijgt op de entreeprijs. Zoek het van tevoren allemaal goed uit voordat je een dagje weg gaat!

toegankelijkheidsonderzoek2020