broccoli

Nieuwsbericht: Stofje uit broccoli verbetert communicatievaardigheden van autisten

Al langer wordt het stofje, sulforafaan, dat voorkomt in bloemkool, broccoli en kool, bijzondere krachten toegedicht. Zo zou het kanker helpen voorkomen en goed zijn voor mensen met longziekten. Nu zeggen Amerikaanse onderzoekers dat het ook voor mensen met autisme en gedragsproblemen die daarop lijken (autisme spectrum stoornissen) goed is.

Over hoe autisme ontstaat is nog weinig bekend, maar mensen met autisme hebben vaak last van 'oxidatieve stress', een verstoorde energiehuishouding in de cellen. Sulforafaan zou het lichaam helpen die stress tegen te gaan.

Voor het onderzoek kregen veertig matig tot ernstig autistische jongens en mannen tussen de 13 en 27 jaar achttien weken lang elke dag een pil toegediend. De ene helft kreeg een neppil, een placebo, de andere helft kreeg een pil met het stofje dat uit broccolischeuten was gehaald. Onderzoekers en verzorgers van de jonge mannen vulden tijdens de behandelperiode vragenlijsten in over het gedrag en de sociale communicatie van de deelnemers.

Bij een groot deel van de deelnemers die de werkzame pil slikten, verbeterden de manier waarop de jongens met de onderzoekers spraken en met de onderzoeker omgingen: zo keken ze onderzoekers in de ogen en gaven ze hun een hand, wat ze in de eerste weken van het onderzoek niet deden. Ook werden de mannen rustiger en hadden ze minder last van ritueel gedrag.

Jan Buitelaar, hoogleraar psychiatrie aan het UMC St. Radboud in Nijmegen en niet betrokken bij het onderzoek, is positief. 'Autisme wordt vaak bekeken als een afwijking in de hersenen. Maar het kan ook zijn dat die pas in tweede instantie ontregeld raken, door andere processen in het hele lichaam. Daar kijkt dit onderzoek naar.'

Buitelaar zegt wel dat grootschaliger studies nodig zijn om te zien of het effect blijvend kan zijn. Een broccolidieet is nog ver weg, de toegediende pillen hebben een veel hogere concentratie van de stof.

Bron: de Volkskrant Wetenschap
Roesjadmin ▪ op 14 oktober 2014

Reageren

Om te reageren moet je eerst inloggen. Geen account voor de Cyberpoli? Maak snel een gratis account aan! Je kunt dan ook meepraten in het forum, vragen stellen aan deskundigen en in contact komen met lotgenoten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Laatste nieuws