Opnieuw hiv-patiënten vrij van virus na een stamcel transplantatie

Door Roesja van Doorn op 9 maart 2019

Twaalf jaar lang was de genezing van de Amerikaanse hiv-patiënt Timothy Brown een uniek medisch wonder, maar nu lijkt het erop dat Europese artsen dat wonder hebben weten te herhalen. Een Britse en een Duitse patiënt zijn vrij van het hiv-virus nadat ze een vorm van bloedkanker hadden en daarvoor een stamceltransplantatie kregen met uitzonderlijke immuuncellen die ongevoelig zijn voor hiv.

Bij zo’n transplantatie wordt het hele immuunsysteem van patiënten vervangen en daar liggen kansen. Want 1 procent van alle Europeanen heeft immuuncellen die het hiv-virus niet binnenlaten. Door een genetische mutatie ontbreekt bij hen het poortje in de cel waardoor het virus naar binnen kruipt.

Voor de ruim 36 miljoen hiv-patiënten in de wereld is een stamceltransplantatie geen optie, erkennen de onderzoeker: te ingrijpend en te duur. Maar het succes bij deze twee patiënten leert ons veel over het onderliggende mechanisme van een mogelijke genezing, menen de onderzoekers. Dat moet nu vertaald worden naar een behandeling die minder ingrijpend is. Gedacht wordt aan gentherapie waarbij stamcellen, de fabriekjes van immuuncellen, uit het bloed worden gefilterd en genetisch zo worden veranderd dat ze cellen zonder poortje gaan maken
.
De wetenschappers zijn voorzichtig met het woord ‘genezing’. Het verraderlijke van het hiv-virus is dat het zich kan verstoppen en na lange tijd weer tevoorschijn kan komen. Mocht dat gebeuren, dan houden de nieuwe immuuncellen waarschijnlijk de deur op slot, zodat het virus zich niet meer kan vermenigvuldigen. En misschien mag dat toch genezing worden genoemd.

Bron: de Volkskrant
Bron afbeelding: www.soc.ucsb.edu/sexinfo/article/hivaids