Medisch

Hier vind je alle medische informatie over je aandoening.

Wat is Hiv?

Hiv breekt het afweersysteem van je lichaam af waardoor je allerlei infecties en ziektes kunt krijgen. Gelukkig is hiv tegenwoordig goed te behandelen. Met de nieuwste medicijnen word je niet meer ziek, maar je moet ze wel je hele leven lang slikken; hiv is helaas nog niet te genezen.

Het afweersysteem

Om te begrijpen hoe hiv het afweersysteem afbreekt, is het handig om te weten hoe het afweersysteem werkt. Je afweersysteem beschermt je tegen schadelijke ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en kwaadaardige cellen (kankercellen).

De diagnose

Om vast te stellen of je een hiv-infectie hebt, wordt gekeken of het hiv-virus in je bloed aanwezig is. Er zijn twee verschillende hiv-testen.

Behandeling

In Nederland wordt sinds 2004 bij álle zwangere vrouwen gecontroleerd of ze hiv hebben. Als ze het virus hebben, krijgen ze medicijnen. Kinderen van hiv-geïnfecteerde moeders krijgen zo snel mogelijk na de geboorte hiv-remmers.

Bijwerkingen

Net als de meeste medicijnen kunnen hiv-remmers ook bijwerkingen geven waar je last van kunt hebben. Gelukkig wordt er veel onderzoek verricht naar hiv-remmers waardoor er tegenwoordig steeds minder bijwerkingen optreden.

Hoe kun je hiv overdragen?

Er is risico op hiv-overdracht bij rechtstreeks bloed-bloed- en/of bloed-spermacontact.

Dagelijks leven

Een ander vertellen dat je hiv hebt is niet eenvoudig. Misschien heb je wel eens een negatieve reactie gehad toen je het vertelde. Het is best naar als iemand geschrokken, afwijzend of veroordelend reageert.

Buitenland

Er zijn landen waar je niet naar toe mag als je hiv-geïnfecteerd bent; voor die landen geldt een inreisbeperking. Ook zijn er landen die een hiv-vrijverklaring eisen voordat ze een werkvergunning afgeven.

Zwangerschap

Als je hiv-geïnfecteerd bent komt het moment dat je wilt weten of je later zelf vader of moeder kunt worden. Het goede nieuws is dat het gelukkig heel goed mogelijk is om gezonde kinderen te krijgen.

Verdieping - Wat is HIV?

Human betekent menselijk en immunodeficiency betekent verminderde werking van de afweer. Het virus zorgt er dus voor dat je afweersysteem niet meer goed werkt.

Verdieping - Het afweersysteem

Om te begrijpen hoe hiv het afweersysteem afbreekt, moet je eerst weten hoe het afweersysteem werkt. Je afweersysteem beschermt je tegen schadelijke ziekteverwekkers, zoals bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en kwaadaardige cellen (kankercellen).

Verdieping - De diagnose

Om vast te stellen of je een hiv-infectie hebt, wordt gekeken of het hiv-virus in je bloed aanwezig is. Er zijn twee verschillende hiv-testen.

Verdieping - Behandeling

Iedereen in Nederland met een hiv-infectie behandeld met anti-hiv-medicijnen. Daardoor kun je geen aids meer krijgen.

Verdieping - Bijwerkingen

Net als de meeste medicijnen hebben hiv-remmers ook bijwerkingen waar je last van kunt hebben.