dwangmatig gedrag en begeleiding

  • Avatar van MultizorgLeontien
    MultizorgLeontien op 2 december 2013
    Hallo,

    Ik ben een begeleidster van een jong volwassen vrouw met down syndroom. Ze woont nog thuis en ik begeleid haar 1x per week. De ouders lopen tegen bepaalde dingen aan m.b.t de begeleiding van hun dochter. Ze heeft veel dwanghandelingen en breid deze steeds meer uit. Als het niet gaat zoals ze wilt dan word ze overvraagt en reageert ze hier dan ook hevig op. Ik heb beroep matig al enkele tips en adviezen gegeven.
    Een week plan bord met picto's. Deze wil ze enkel per dag invullen. Maar na mijn inzien lijkt mij per week gewoon het duidelijkste. Dit laat ze echter totaal niet toe.
    Daarnaast duidelijke afspraken, en als deze gemaakt zijn deze ook na te komen. echter als zij iets in anders in haar hoofd heeft dan gebeurd het toch zo omdat ze dan wegens gedrag te laten zien die niet meer te begrijpen is voor ouders het toch volgens haar weg gaat. Ouders hebben mij gevraagd om advies te geven. Ik kan beroeps matig wel advies geven maar ik begrijp ook dat als het 7 dagen per week 24u per dag strijd is je ook toegeeft en dat maakt het dus voor mij enorm moeilijk...

    Graag zou ik jullie willen vragen wat de tips en adviezen het beste aansluiten bij iemand met down syndroom en dwanghandelingen?

    Groetjes Leontien
  • Avatar van DanielleteKaat
    DanielleteKaat op 2 december 2013
    Beste Leontien,

    Mijn advies zou zijn om naar een gespecialiseerde logopedist (werkzaam in de VG) te gaan. Zij kan de communicatieve mogelijkheden van deze mevrouw goed in kaart brengen. Vaak zie je dat mensen met een verstandelijke beperking overvraagt worden wat zich met name uit in dwangmatig gedrag.
    Doordat zij niet goed begrijpen wat er van hen verwacht wordt zoeken ze de veiligheid en structuur zelf en dat uit zich in dwangmatige gedragingen.

    De logopedist kan onderzoek doen en in kaart brengen wat iemand begrijpt, maar ook welk visualisatiesysteem het beste bij deze mevrouw past. Ieder mens communiceert op zijn of haar eigen manier. Het kan best zijn dat deze mevrouw geen pictogrammen begrijpt. Of dat een dagschema beter voor haar is dan een weekschema. Misschien moet zij kaartjes matchen om dingen te begrijpen of heft zij voldoende aan een pictogenda? De logopedist kan je hiermee verder helpen.

    Ik hoop je hiermee een beetje geholpen te hebben.

    Groet,
    Danielle te Kaat