Medisch

Hier vind je alle medische informatie over je aandoening.

Wat zijn chronische inflammatoire darmziekten?

Chronische inflammatoire darmziekten, in het Engels inflammatory bowel disease (IBD) genoemd, is de verzamelnaam voor colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en de tussenvorm indeterminate colitis.

Van mond tot kont

Voordat we het gaan hebben over darmproblemen, geven we eerst een korte uitleg over het maagdarmkanaal.

Hoe herken je IBD?

De meest voorkomende klachten zijn buikpijn, diarree en bloed bij de ontlasting. Ook kun je last hebben van gewichtsverlies, koorts, je niet lekker voelen en braken.

De diagnose

De diagnose IBD wordt gesteld aan de hand van een aantal onderzoeken. Nadat je bij de huisarts geweest bent en je mogelijk Crohn of colitis hebt, krijg je in het ziekenhuis aanvullende onderzoeken.

Behandeling

Afhankelijk van de diagnose, de ernst van de ziekte en de problemen, wordt een behandeling ingesteld. Deze omvat voedingsmaatregelen, medicijnen en eventuele operaties.

Stoma

In de behandeling van IBD kan dus gekozen worden voor een operatie. Bij het verwijderen van bijvoorbeeld een deel van de darm kan een, vaak tijdelijk, stoma noodzakelijk zijn om een uitweg te maken voor de ontlasting.

Een sterk lichaam

Voor sommige kinderen en jongeren met IBD is veel eten een must. De ontstekingen in je darmen vragen veel energie van je lichaam en dat moet je bijhouden.

Fistels

Een fistel is een onnatuurlijke verbinding tussen twee lichaamsholtes of tussen een lichaamsholte en de huid.

Prikkelbare Darm Syndroom

Als je PDS hebt is de darm heel gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals voeding, onregelmatig leven, leuke dingen, vervelende dingen, slaapgebrek of stress.

Medische informatie IBD

IBD is een afkorting van Inflammatory Bowel Disease, wat letterlijk ‘ontstoken darmziekte’ betekent. De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vallen hier onder. IBD is een chronische darmaandoening, dat betekent dat het (nog) niet te genezen is.