immuungemedieerde inflammatoire aandoeningen, welk verband is er?

Door Roesja van Doorn op 18 augustus 2011

Ruim 5% van de bevolking zou lijden aan een "immuungemedieerde inflammatoire aandoening". Dat is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij ontstekingen ontstaan als gevolg van een ontregeld immuunsysteem.

Veel verschillen ...
De aandoeningen tasten elk verschillende organen en ‘systemen’ aan. Daardoor lijken ze op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben. Zelfs binnen elke IMID zijn er verschillen: de symptomen van de ziekte van Crohn lopen bij voorbeeld uiteen van patiënt tot patiënt.

...toch een verband
Toch blijkt er een verband te bestaan. Wetenschappers vinden daar de laatste jaren steeds meer bewijzen voor. De aandoeningen blijken namelijk een stuk van de genetische aanleg te delen die nodig is om één van de ziektes te ontwikkelen. Bovendien worden de IMID’s gekenmerkt door ontstekingen die op een vergelijkbare manier ontstaan, namelijk door middel van een ontregeling van de immuunafweer. Ook hebben patiënten met een IMID meer risico om een tweede IMID te krijgen dan gezonde personen.

Nieuwe visie op behandeling
De ontdekking dat verschillende IMID’s gekenmerkt worden door soortgelijke ontregeling van het immuunsysteem heeft geleid tot een beter begrip en dus een betere behandeling. In plaats van enkel een specifiek orgaan aan te pakken, proberen artsen nu ook in te grijpen op het foutlopende immuunmechanisme. Dat doen ze bijvoorbeeld aan de hand van de bekende anti-TNF-middelen. TNF is een molecule die het ontstaan van ontstekingen bevordert. Halfweg de jaren ’90 werden de anti-TNF-middelen eerst gebruikt voor de behandeling van reumatoïde artritis, en later ook voor de ziekte van Crohn. Ondertussen helpen ze ook patiënten met de ziekte van Bechterew, met colitis ulcerosa of met psoriasis.

De term "" (Immune Mediated Inflammatory Disorders, IMID) is een verzamelnaam voor een reeks aandoeningen zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew (spondylitis ankylosans), psoriasis artritis, de ziekte van Crohn en psoriasis, maar ook multiple sclerose of lupus.


Bron: Gert Van Assche van het UZ Leuven.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2600039/ Kuek A et al. Immune‐mediated inflammatory diseases (IMIDs) and biologic therapy: a medical revolution. Postgrad Med J. 2007; 83(978): 251–260.