Is er een verband tussen de ziekte van Crohn en virus?

Door Roesja van Doorn op 18 september 2013

Hoe de ziekte van Crohn precies veroorzaakt wordt is tot nu toe onduidelijk. Wel zijn er heel veel afwijkingen in genen bekend die mogelijk bijdragen aan de ziekte van Crohn.
Veel van deze genen spelen ook een belangrijke rol in het afweersysteem. Onderzoekers denken daarom dat de ziekte van Crohn deels wordt veroorzaakt door een verminderde afweer tegen ziekteverwekkers.

Eén bepaalde groep ziekteverwekkers die misschien een rol speelt zijn enterovirussen. Dit type virus veroorzaakt onder andere verkoudheid of buikgriep en kan zich in de darmwand nestelen. In dit onderzoek is gekeken hoe vaak enterovirussen voorkomen bij kinderen met de ziekte van Crohn. En of dit mogelijk een rol speelt bij het ontstaan van de ziekte van Crohn.

Bij alle 9 kinderen met de ziekte van Crohn die meededen was een grote hoeveelheid enterovirussen aanwezig. De enterovirussen bevonden zich niet alleen in de oppervlakte van de darmwand, maar ook in de dieper gelegen zenuwuiteinden.
Op basis van deze resultaten vermoeden onderzoekers dat het enterovirus in de zenuwuiteinden 'opgeslagen' kan worden. En dat het virus zich via de zenuwen verspreidt naar andere delen van de darm. Dit zou kunnen verklaren waarom de ziekte gepaard gaat met opvlammingen en waarom afwisselende delen van de darm zijn ontstoken.

Deze resultaten zijn belangrijk want tot nu toe is het verband tussen virussen en de ziekte van Crohn nog nooit aangetoond. Mogelijk brengt dit onderzoekers een stapje dichterbij de oorzaak van de ziekte van Crohn.
Maar de kinderen in deze studie hadden een bepaalde ernstige vorm van de ziekte van Crohn (ileocecale) die niet zo vaak voorkomt. Deze vorm is zo ernstig, dat het vaker leidt tot vernauwingen en fistels. Daarnaast deden maar weinig kinderen mee aan dit onderzoek. Deze resultaten moeten daarom eerst in grotere studies worden bevestigd, om te kijken of dit ook geld voor andere vormen van Crohn.


Bron: N. Nyström en collega's, Human Enterovirus Species B in Ileocecal Crohn’s Disease Clinical and Translational Gastroenterology (2013) 4: e38 10.1038/ctg.2013.7