Elektronische neus herkent poep van kind met darmziekte

Door Roesja van Doorn op 27 oktober 2014

De laatste jaren krijgen meer kinderen last van chronische darmziekten. Het vaststellen van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa gebeurt nu nog met een endoscopie. Dit is een inwendig onderzoek met een lange dunne slang met daarop een lampje en een camera. Bij kinderen gebeurt dit onder narcose.

Onderzoekers van het VUmc hebben met een zogeheten ‘eNose’ (elektronische neus) getest of die de genoemde ziektes zou kunnen herkennen aan de geur van ontlasting ofwel de poep. Dat blijkt te kunnen!

Op basis van de geur van de poep kan de elektronische neus kinderen met één van de aandoeningen betrouwbaar van gezonde kinderen onderscheiden; zowel wanneer de ziekte actief is als wanneer de ontsteking tot rust is gekomen (‘remissie’). Bovendien blijken de twee darmaandoeningen een eigen, karakteristiek geurprofiel te hebben zodat zij ook van elkaar onderscheiden kunnen worden.

Mogelijk dat je in de toekomst ook thuis zou kunnen gaan controleren of de ziekte actief is of rustig is. Je zou dan met een eNose thuis zelf kunnen meten.

De geur van poep wordt grotendeels bepaald door darmbacteriën. Nu wordt nog onderzocht welke bacteriën verantwoordelijk zijn voor welke geur. De resultaten leiden er mogelijk toe dat endoscopisch onderzoek, belastend voor de patiënt en duur, in de toekomst niet altijd meer nodig is. Het onderzoek is recent gepubliceerd in het Journal of Crohn’s and Colitis.


Bron: www.vumc.nl