HAPPY-IBD!

Door Website beheerder op 30 oktober 2014

Nieuw onderzoeksproject vanuit het Erasmus MC-Sophia voor 10 t/m 20 jarigen met een chronische darmontsteking!

Waarom dít onderzoek?

De titel van het onderzoek vertelt waar het over gaat: we willen graag dat iedere jongere met de ziekte van Crohn of colitis zich “happy” voelt en “lekker in zijn vel zit”. Als behandelaars weten we dat het vaak voorkomt dat jonge mensen met Crohn of colitis zich niet helemaal “happy” voelen, veel piekeren, niet goed slapen of een verdrietig en eenzaam gevoel hebben. Voor een deel komt dit door de klachten (zoals buikpijn, moeheid en diarree) die er kunnen zijn door de darmziekte. Andersom is het zo dat deze gevoelens weer een nadelig effect op de darmziekte kunnen hebben.

Wat onderzoeken we?

Met ons nieuwe project willen we eerst kijken of er veel jongeren zijn die niet “happy” zijn of “niet lekker in hun vel zitten”. Daarna willen we onderzoeken of een extra speciale training gedurende 3 maanden (naast de gewone behandeling van de dokter) ervoor kan zorgen dat patiënten zich beter en wel weer “happy” gaan voelen en of de klachten van de darmontsteking minder worden en de darmontsteking rustig blijft. Om écht te kunnen onderzoeken of dit helpt doen we loting die bepaalt wie de training wel en wie de training niet krijg. We vervolgen iedereen één jaar (als je bij de dokter komt en via internetvragenlijsten).

Mee doen of meer informatie?

Ben jij of is uw kind tussen de 10 en 20 jaar, wordt je behandeld in Rotterdam, Breda, Dordrecht, Leiden, Den Haag of Delft en ben je geïnteresseerd om mee te doen? Of heb je vragen over het onderzoek? Dan kun je contact opnemen met de arts-onderzoeker (Gertrude van den Brink, email: g.vandenbrink@erasmusmc.nl) Lees ook het interview met twee van de HAPPY - onderzoekers!