Toekomst.. Zonder endoscopie meten hoe actief de Ziekte van Crohn is in je darmen?

Door Roesja van Doorn op 15 februari 2016

Het kan een tijdje duren voordat duidelijk is welke behandeling bij iemand met de ziekte van Crohn het beste werkt. Tot nu toe was een endoscopie nodig om vast te stellen of de spierlaag in de darmwand begon te herstellen. Wetenschappers van het UMC Utrecht hebben een nieuwe methode ontwikkeld om dat vast te stellen.

De onderzoekers hebben nu een formule opgesteld om te bepalen hoe actief de ziekte is in de darmen. Vaak diarree en veel van een ontstekingsremmend eiwit in de ontlasting wijst op meer ziekteactiviteit. Ook bepaalde bloedwaarden zijn bij veel ziekteactiviteit hoger dan normaal. Die waarden wijzen op een ontsteking ergens in het lichaam.

Deze methode hebben de onderzoekers bij een grote groep mensen met de ziekte van Crohn onderzocht. Ter vergelijking kregen deze mensen ook een endoscopie. Daaruit blijkt dat de nieuwe methode behoorlijk goed werkt en betrouwbaar is.
Bovendien is de nieuwe methode minder belastend dan een inwendig onderzoek. De methode moet nog wel uitgebreider getest worden in de praktijk.


Bron: Minderhoud, I.M. en collega's, Predicting Endoscopic Disease Activity in Crohn's Disease: A New and Validated Noninvasive Disease Activity Index (The Utrecht Activiy Index), Inflammantory Bowel Disease 2015;0;1-7

www.mlds.nl