Magneetpil in de maak!

Door Roesja van Doorn op 21 januari 2011

magneetpil
De camerapil die de darmen van binnen filmt kenden we al, maar nu is er de magneetpil! Deze kan op elke gewenste plaats in de darmen worden stilgehouden met een grote magneet die buiten het lichaam staat. Zo komt het medicijn precies op de goede plaats terecht. Dat hebben ze in Amerika bedacht.

De pil ziet er van buitenaf uit als een gewone ovale capsule, maar binnenin is een magneetje ingebouwd.
Het werkt net als een schoonmaakmagneet aan de binnenkant van een aquarium. Die kun je van buitenaf heen en weer schuiven om algen van het glas weg te schrobben. De magneetpil is alleen subtieler. Hij oefent bijna geen druk op de omgeving uit. Zo raken de darmen niet beschadigd.

De onderzoekers hielden de pil probleemloos twaalf uur stil in de dunne darm van een ratje. Ze willen hun experimentele vondst nu ook bij de mens proberen. Bijvoorbeeld bij de behandeling van een ontsteking in de darmen bij IBD of voor de opname van sommige vitamines of medicijnen die soms maar op een kleine plek in je darmen worden opgenomen. Als je die stoffen ter plekke kunt stilhouden, zal dit de opname sterk bevorderen, en daarmee ook de werkzaamheid van de therapie.

Een nadeel van de nieuwe vinding is dat er een grote uitwendige magneet nodig is. Voorlopig is de magneetpil voor mensen nog niet te gebruiken, dat zal zeker nog een jaar of tien duren!