Praktische hulpmiddelen bij Klinefelter

Soms heeft een jongen met Klinefelter bij zijn ontwikkeling wat extra hulp nodig. Dit kan zijn op het gebied van gevoel, gedrag en communicatie, lichamelijke ontwikkeling, maar het kunnen ook leer- en leesproblemen zijn.

Soms heeft een jongen met Klinefelter bij zijn ontwikkeling wat extra hulp nodig. Dit kan zijn op het gebied van gevoel, gedrag en communicatie, lichamelijke ontwikkeling, maar het kunnen ook leer- en leesproblemen zijn. Voorbeelden als hoe leer ik mijn kind omgaan met boosheid of plannen, maar ook hoe kan ik helpen met lezen, zijn onderwerpen die aan bod komen.

Zo zijn er hele praktische tips van ouders:
Omdat mijn zoon zonder aansturing zich verliest in de tijd, heb ik hem gevraagd een muzieklijst te maken op zijn telefoon waar nummers uitgezocht zijn die 5, 7, 10 of 15 minuten duren. Zo kan hij zichzelf aansturen, omdat hij ieder muziekstuk koppelt aan een activiteit, zoals opstaan ( 5 minuten), douchen ( 10 minuten), aankleden ( enz…). Dit kan een alternatief zijn op andere methoden zoals op de klok kijken, een zandloper of time timer, wanneer dit niet werkt. De muzieklijst verbindt namelijk alle activiteiten waardoor er een doorlopend ritme ontstaat.

En ook boekentips:
Boek: Kijk! Ik ben een kikker Auteurs: Saskia Koning & Wouter Verhage ISBN:9789088509193
Een kinderliedje is een combinatie van taal, muziek, en meestal ook van bewegingen en/of gebaren. Dit is de ideale combinatie om de ontwikkeling te stimuleren! Ontwikkeling vindt zo op allerlei gebieden tegelijkertijd plaats: Motorisch, zintuigelijk, sociaal, emotioneel, cognitief, muzikaal, en spraak en taal. In de liedbundel ‘Kijk ik ben een kikker’ ligt het accent op de spraak-taalontwikkeling. De bundel bevat 30 liedjes en 10 spreekteksten. Bij ieder liedje en bij iedere spreektekst staan spel activiteiten, muzikale variaties, en combinatietips. Ook zijn materialen en muzieknotaties opgenomen. Bij aanschaf van het boek krijgt u ook toegang tot instructiefilmpjes op de bijbehorende website