Veelgestelde vraag
Kun je IRDS voorkomen en behandelen?

Om IRDS te voorkomen of te behandelen, is het volgende mogelijk:

  • Voor de geboorte kunnen corticosteroïden (CS) aan de moeder worden gegeven (tussen 23 5/7 en 34 weken zwangerschap), dit zorgt voor een betere longrijping en aanmaak van surfactant door de prematuur zelf.
  • Na de geboorte kan de ademhaling worden ondersteund door toediening van luchtdruk. Na uitademing blijft er voldoende positieve druk in luchtwegen en longen, waardoor de longblaasjes open blijven staan. De lucht kan via de neus, hoge luchtwegen of luchtpijp worden gegeven. Er kan de hele tijd positieve druk gegeven worden (CPAP, continuous positive airway pressure) of afwisselend positieve druk (beademing met wisselende positieve drukken).
  • Na de geboorte kan surfactant worden toegediend, dat via de luchtpijp wordt ingebracht en in de longen terechtkomt. De longblaasjes ontplooien zich dan beter en blijven openstaan. Dat werkt vooral goed voor extreme en ernstige prematuren.

Verder kan extra zuurstof worden gegeven om een tekort in het bloed (lage saturatie) te voorkomen. Om de eigen ademhaling op gang te houden, kan coffeïne gegeven worden. Zo kunnen apneus verminderen of worden voorkomen.

Ook interessant