Medisch

Hier vind je alle medische informatie over je aandoening.

Aangeboren hartafwijkingen thumbnail

Aangeboren hartafwijkingen

Aangeboren hartafwijkingen zijn bij de geboorte al aanwezig. Het gaat om (de anatomie) van het hart. Een afwijkende bouw van het hart kan het stroomtraject van het bloed beïnvloeden.

Normale anatomie thumbnail

Normale anatomie

Het hart is een dikke, sterke spier die bestaat uit vier holtes; beneden twee kamers en daarboven twee boezems. De belangrijkste functie van het hart is het lichaam voorzien van zuurstofrijk bloed.

Klachten thumbnail

Klachten

Blauw zien ontstaat als het bloed dat door het lichaam stroomt niet voldoende zuurstof met zich meedraagt. Dit wordt cyanose genoemd. Hierdoor kleurt het helderrode bloed in de slagaders donkerder.

Diagnostiek thumbnail

Diagnostiek

Welke manieren zijn er om het hart te onderzoeken?

Behandelingsmogelijkheden thumbnail

Behandelingsmogelijkheden

Als eenmaal een hartafwijking is vastgesteld is in verreweg de meeste gevallen behandeling noodzakelijk. Om vast te stellen of behandeling nodig is en op welke termijn zal veelvuldig bezoek aan het ziekenhuis of zelfs verblijf nodig zijn.

Zwangerschap thumbnail

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap vinden grote veranderingen plaats in het lichaam van de vrouw. Deze veranderingen treden langzaam op en zijn meestal niet merkbaar. Maar bij een aangeboren hartafwijking kunnen deze veranderingen meer impact hebben.

Medische informatie Hartafwijkingen thumbnail

Medische informatie Hartafwijkingen

Aangeboren hartafwijkingen, ook wel congenitale hartafwijkingen genoemd, zijn bij de geboorte al aanwezig. Het gaat om afwijkingen in de bouw (de anatomie) van het hart. Er zijn diverse soorten aangeboren hartafwijkingen, de meest voorkomende zijn; een gat in het tussenschot van het hart, afwijkende kleppen, afwijkingen aan grote en belangrijke vaten en complexe hartafwijkingen (zoals tetralogie van Fallot).