coeliakie weg of niet?

 • Avatar van Ethel
  Ethel op 21 augustus 2013
  Wie heeft er ook jarenlang glutenvrij dieet gegeten en daarna geen coeliakie meer gehad?? Of is dit terug gekomen?? Ik heb coeliakie sinds baby en op mijn 14de gewoon gegeten... Ik eet nu al 20 jaar gewoon... Specialist zei dat het zeker zal terug komen... Nu heeft mijn jongste dochter coeliakie.
  Wil er iemand zijn ervaringen kwijt?? Wil weten hoeveel mensen na coeliakie gewoon aten en hoe lang dit duurde... Normaal of niet normaal??
 • Avatar van Roesjadmin
  Roesjadmin
  op 26 augustus 2013
  Dag ethel,
  Hoe is bij jouw de diagnose Coeliakie gesteld? Met een dunne darm biopt? Met een bloedtest?
  Ik ben benieuwd want als je Coeliakie hebt en die diagnose is gesteld dmv een bloedtest of een DNA test, dan heb je je levenlang Coeliakie, dat gaat niet over en je groeit er ook niet overheen.
  In de puberteit kunnen mensen er minder last van hebben, maar de schade aan de darmen gaat gewoon door.
  Als je helemaal nergens last van hebt, vraag ik me af of de diagnose destijds wel goed gesteld is en of je je niet samen met je kinderen nog eens zal laten testen.
  Groeten,
  Roesja van Doorn
 • Avatar van Ethel
  Ethel op 27 augustus 2013
  Hoi,
  Bij mij vroeger als kind hebben ze steeds biopsieën uitgevoerd en kwam steeds uit op coeliakie. Ik heb dus coeliakie sinds de geboorte. Bij het eten van gluten en eerst niet wisten wat het was, zag ik er uit als een derdewereld kindje, opgezette buik en ledematen heel dun. Ze hebben ook steeds testen gedaan en kwam altijd uit op coeliakie. De laatste test mocht ik 2 maanden alles eten maar uit die test bleek nadien niet goed te zijn... Toch had ik echter geen last. Op de leeftijd van 14 heb ik zelf de beslissing genomen niet meer glutenvrij te eten, had het ermee gehad... Nadien toch wel schrik gekregen en toch een bloedtest laten doen waaruit bleek dat de coeliakie weg bleek te zijn...
  Sindsdien eet ik al 20 jaar gewoon...
  Nu mijn jongste dochter heb ik bloedtest laten doen op mijn aanvraag omdat ze steeds kloeg van buikpijn en daaruit bleek ze positief te zijn op coeliakie. Ze heeft inmiddels al een biopsie achter de rug en het is bevestigt dat ze effectief coeliakie heeft. Samen met mijn oudste dochter hebben we onszelf ook laten testen via ons bloed en bleek dat we het allebei "nog" niet hebben. Ik ook nog steeds niet na 20 jaar gewoon te eten... De specialist zei me wel dat dat kon maar dat het zeker ging terug komen... Wanneer is echter de grote vraag. Ik had eerlijk gezegd gedacht dat ik het terug zou hebben, maar blijkbaar niet.
  Ik weet dat ze zeggen dat het levenslang is, maar het is iets raar hé?
  En aangezien ik het heb doorgegeven aan mijn jongste dochter wil dat zeggen dat ik wel degelijk coeliakie had/heb.

  Daarom dat ik hier de vraag stelde of iemand dit ook al ervaren heeft?? Er zijn nog wel personen die dit zo hebben ervaren, zoals een vriend van mij heeft ook jaren gewoon gegeten, maar het is helaas ook terug gekeerd bij hem...!

  Groetjes en bedankt voor de reactie al ;)
  Ethel