Kies hier aan wie je jouw vraag wilt stellen.

  • 2
  • 3
  • 4

Heb je al bij de veelgestelde vragen gekeken? Veel vragen worden daar al beantwoord! Veelgestelde vragen

Kies de deskundige die het meeste aansluit bij jouw vraag.

avatar

Boudewijn Gunning

Kinder-en jeugdpsychiater

Ik ben Boudewijn Gunning en werk als (kinder- en jeugd) neuroloog en -psychiater bij Karakter Academisch Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie in Almelo (6-18) en Hengelo (0-5 jr). Tot aug. 2023 werkte ik als kinderneuroloog (+ -psychiater) bij Stichting Epilepsie Instellingen Nederland in Zwolle.

Stel je vraag aan Boudewijn Gunning

avatar

Jeroen Dewinter

Klinisch psycholoog

Ik ben Jeroen Dewinter, klinisch psycholoog in het Centrum Kind en Jeugd van GGzE en onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg. In mijn vrije tijd probeer ik veel te wandelen en buiten te zijn. Ik lees ook graag en luister veel naar muziek. Als psycholoog werk ik met jongvolwassenen die op verschillende terreinen in hun leven vastlopen en psychische klachten hebben. Ik werk vaak samen met jongeren met autisme. Uit mijn werk met jongeren die door hun seksuele gedrag in moeilijkheden kwamen, werd duidelijk dat we nog weinig wisten over hoe jongeren met autisme met seks en relaties omgaan en wat hen kan helpen om dit een fijn onderdeel van je leven te laten zijn. Ik praat hier vaak over met jongeren en volwassenen om uit te zoeken wat iemand wilt, voelt of waar iemand tegen aan loopt. Als je vragen hebt over opgroeien met autisme of seksualiteit en relaties, dan kan je die ook via de cyberpoli stellen.

Stel je vraag aan Jeroen Dewinter

avatar

Hayat

Ervaringsdeskundige

Hallo, ik ben Hayat el Yaacoubi en ik ben moeder van 2 kinderen. De oudste Ayoub is geboren 2008. Elk kind is uniek en bij Ayoub wisten we al vroeg al dat hij sommige dingen anders deed. Hij ontwikkelde zich in alles heel snel. Hij praatte constant, kon snel schakelen en hij was erg gevoelig voor veranderingen. Toen hij in groep 3 naar een andere school ging, ging het minder goed met hem. Hij had zichtbaar moeite op zijn plek te vinden en in zijn gedrag herkenden we hem soms niet meer terug. Wij vermoedden toen al dat onze zoon extra begeleiding nodig had om een goede aansluiting te vinden maar school zag dit helaas niet. Na 2 jaar hebben wij zelf besloten om hem te laten testen en toen bleek dat hij hoogbegaafd was maar ook PDD-NOS had. Dit hadden wij niet verwacht. Als moeder werd ik er ook emotioneel van en maakte ik mij zorgen om het etiket dat hij hierdoor misschien zou krijgen en of hij vanwege deze diagnose anders naar hem gekeken zou worden. Aan de andere kant hoopte ik dat hij door deze diagnose de ondersteuning zou krijgen die hij nodig heeft. Helaas, ondanks de diagnose duurde het heel lang om de juiste ondersteuning op school en thuis voor hem en ons te krijgen. In groep 6 kwam Ayoub niet meer tot leren toe en was hij heel angstig. School wist niet goed om te gaan met zijn ondersteuningsvraag en halverwege het jaar kwam hij thuis te zitten. We hebben goed gekeken naar een reguliere school in de buurt die hem passend onderwijs kon bieden. Gelukkig zijn we daarin geslaagd en sindsdien gaat het heel erg goed met hem. Niet alleen qua ontwikkeling op school maar hij is ook minder angstig en kan hij zichzelf zijn. Hij heeft inmiddels vele vrienden gemaakt op zijn nieuwe school. Deze ervaring en de zoektocht naar de wegen die ik als ouder kan bewandelen om de juiste ondersteuning te krijgen voor mijn zoon, heeft geleid tot het initiatief om een pagina voor ouders en professionals op Facebook te beginnen. Als je vragen hebt, stel ze me gerust! Onderwijs ouders en kinderen is een pagina waar iedereen met zijn vragen terecht kan. https://www.facebook.com/groups/1243148329163201/

Stel je vraag aan Hayat

avatar

Iris Servatius-Oosterling

GZ-psycholoog

Mijn naam is Iris Servatius-Oosterling. Ik werk als gz-psycholoog bij Karakter kinder- en jeugdpsychiatrie in Nijmegen. Ik heb vooral veel ervaring op het gebied van diagnostiek en behandeling van autisme bij hele jonge kinderen (0-6 jaar). Ik ondersteun ouders graag, bijvoorbeeld bij het beter leren begrijpen van het gedrag van hun kind en bij hoe zij hun kind kunnen helpen stapjes te maken in de ontwikkeling. Ik houd me ook bezig met wetenschappelijk onderzoek en ben voorzitter van het landelijk expertise netwerk Autisme Jonge Kind (AJK). Ouders van kinderen met autisme maken zich vaak al zorgen als kinderen nog heel jong zijn (baby / peuter). Maar vaak duurt het jaren voordat duidelijk is wat er aan de hand is. En pas dan wordt er passende hulp ingezet. Mijn wens is het dat kinderen met (kenmerken van) autisme en hun ouders, eerder en beter geholpen worden. Daar zet ik me graag voor in! Voor meer informatie zie: www.autismejongekind.nl

Stel je vraag aan Iris Servatius-Oosterling

avatar

Daniek ten Wolde

Kinder- en jeugdpsychiater

Mijn naam is Daniek ten Wolde en ik werk als kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter. In mijn vrije tijd speel ik basketbal, ben ik voetbalfan, houd ik van lezen en reis ik graag. Als kinder- en jeugdpsychiater zie ik veel kinderen met een autisme spectrum stoornis maar ook met bijvoorbeeld ADHD of andere problematiek. Samen met mijn collega's kijk ik hoe we het gedrag van een kind/jongere beter kunnen leren begrijpen en hoe we een kind/ jongere en ouders kunnen helpen met de vragen die zij hebben. Kinderen met een autisme spectrum stoornis gedragen zich vaak anders, wat moeilijkheden kan geven in het dagelijks leven. Soms kan medicatie hier in ondersteunen, bijvoorbeeld als je moeilijk om kunt gaan met veranderingen, last hebt van prikkels (geluiden, drukte), snel boos wordt of het concentreren op school moeilijk is. Als je vragen hebt over autisme of bijvoorbeeld medicatie bij autisme, dan kan je die hier stellen. Kinderen en jongeren met bijvoorbeeld een autisme spectrum stoornis, maar ook kinderen zonder een psychiatrische diagnose, kunnen stemmen horen of bijzondere belevingen hebben. Soms kan zich dit zich ontwikkelen tot een psychose, maar ook in de normale ontwikkeling van een kind kunnen deze ervaringen voorbijkomen. Als je hier vragen over hebt, kunt je ze aan mij stellen.

Stel je vraag aan Daniek ten Wolde

avatar

Jelle

Ervaringsdeskundige

Ik ben Jelle Veldhuis , ik ben 18 jaar. Ik woon in Noord- Holland in een klein dorpje met mijn moeder, vader en broertje van 15. Ik doe met de cyberpoli mee omdat ik het belangrijk vind dat er meer goede kennis is over autisme. Soms vind ik de voorlichting over autisme te eenzijdig. Iedereen is anders dus voorlichting moet eigenlijk individueel gegeven worden. Door mijn Asperger heb ik veel last van angsten, wat me soms belemmerd. Ik hou heel erg van reizen, ik ben al in veel landen geweest, veelvuldig ook in Frankrijk. Verder ben ik erg geïnteresseerd in politiek; de landelijke, de wereld en de lokale politiek. Mijn lievelingseten is pasta, ik houd eigenlijk niet van bloemkool. Ik houd van schaatsen op natuurijs en fietsen. Als iemand een vraag aan mij heeft ga ik proberen daar een zo’n goed mogelijk antwoord op te geven.

Stel je vraag aan Jelle

avatar

Dunja

Ervaringsdeskundige

Hallo, mijn naam is Dunja en ik ben 19 jaar. Ik doe op dit moment de opleiding onderwijsassistent. Ik heb autisme, dit weet ik sinds mijn 17de. Mijn autisme in het kort: Ik vind het moeilijk om contact te maken en te onderhouden, veranderingen vind ik lastig en ik kan taal erg letterlijk nemen. Ik vind het erg belangrijk om altijd positief te blijven, autisme kan namelijk ook voor veel mooie momenten zorgen. Doordat ik een traject bij een psycholoog heb gevolgd heb ik veel over autisme, mijzelf en de wereld om mij heen geleerd. Ook heb ik hele wisselende ervaringen over de hulpverlening. Heb je een vraag, stel deze gerust. Ik denk graag met je mee.

Stel je vraag aan Dunja

avatar

Martine van Dongen-Boomsma

Kinder- en jeugdpsychiater

Dag! Ik ben werkzaam als kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter, Centrum Jonge Kind UC. Het vroeg signaleren en vervolgens behandelen van psychiatrische problematiek, zoals autisme, is de kern van mijn werk. Als u een vraag hebt, help ik u graag.

Stel je vraag aan Martine van Dongen-Boomsma