“Op Koers” cursus voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte

Door Roesja van Doorn op 24 november 2015

“Op Koers” is een cursus voor kinderen (8-12 jaar) en jongeren (12-18 jaar) met een chronische ziekte. De cursus wordt in 37 ziekenhuizen door heel Nederland gegeven. In de cursus delen kinderen en jongeren ervaringen met elkaar en leren ze vaardigheden die hen helpen om beter om te gaan met hun ziekte. In de cursus worden opdrachten gedaan, video’s gekeken en wordt gepraat over verschillende onderwerpen die te maken hebben met ziekte en de gevolgen ervan. Bijvoorbeeld over:
- Hoe kom je aan de juiste informatie?
- Hoe stel je vragen aan een dokter?
- Hoe komt het dat je je soms rot voelt? Wat kun je hieraan doen?
- Wat kun je door je ziekte niet doen, maar vooral ook wat kun je wel doen?

Het bijzondere aan de cursus is dat het niet uit maakt welke chronische ziekte je hebt, de deelnemers hebben vaak allerlei verschillende aandoeningen. Je hoeft ook geen problemen te ervaren om mee te kunnen doen aan de cursus. De cursussen worden gegeven door twee cursusleiders in een ziekenhuis en duren 6 weken. Parallel aan de kindcursussen volgen ouders een oudercursus. Hierin leren ouders wat de kinderen leren.
Uit een groot onderzoek uitgevoerd door dr. Linde Scholten blijkt dat deelnemen aan de cursus effectief is: kinderen en jongeren kunnen beter omgaan met hun ziekte en ervaren minder problemen.

Wil je meer weten over een Op Koers cursus bij jou in de buurt? Kijk dan op de website www.opkoersonline.nl voor meer informatie en een lijst met ziekenhuizen!

Bekijk hier het promofilmpje voor kinderen!
Bekijk hier het promofilmpje voor jongeren!