Veelgestelde vraag
Wat is de (medicamenteuze) behandeling bij immuungemedieerde trombocytopenie, ITP?

Watchful waiting

Als je een verhoogde bloedingsneiging hebt, met een grote kans op een ernstige bloeding, dan is behandeling nodig. Maar als de verwachting is dat het tekort aan bloedplaatjes zich vanzelf herstelt, is behandeling niet altijd nodig. Dan kan oplettend worden afgewacht, dat noemen we watchful waiting. Je moet dan wel tijdelijk rustig aan doen om het risico op een val of verwonding te verkleinen. Als je je toch bezeert, of als je een ingreep of operatie nodig hebt, is een behandeling misschien wel nodig.

Beschermende en tijdelijke werking

  • Intraveneuze immuunglobulines, IVIg, worden via een infuus gegeven, ze komen direct in je bloedbaan terecht. Na een paar dagen kun je een stijging van het aantal bloedplaatjes krijgen die enkele weken tot maanden kan duren. Als IVIg geen of onvoldoende effect heeft, kan prednison gegeven worden.
  • Het verminderen van bloedneuzen. Het werkt vaak goed als je je neus tien minuten goed dichtdrukt. Als dit niet werkt, kun je xylometazoline neusspray in het bloedende neusgat sprayen en dit vervolgens tien minuten goed dichtdrukken. Als dit ook niet helpt kun je een steriel gaasje drenken in de xylometazoline en daarna als een rolletje in het neusgat stoppen. Na tien minuten voorzichtig weghalen. Werkt dat ook niet, start dan met tranexaminezuur-tabletten en overleg met je arts.
  • Het verminderen van hevige menstruaties. Wat vaak goed werkt zijn tranexaminezuur-tabletten tijdens de menstruatie of stopweek. Deze tabletten remmen de fibrinolyse (derde stollingsstap), waardoor er meer tijd is om de bloeding te stoppen. De tabletten werken het beste wanneer ze als een ‘kuur’ worden ingenomen, dat wil zeggen vijf tot zeven dagen achter elkaar. Als dit ook niet werkt, kun je nog hormoontherapie zoals orale anticonceptiva proberen. Bespreek dit altijd goed met je arts.

Beschermende en langdurige werking

  • Als je veel bloedingsklachten hebt, kun je afweeronderdrukkende medicijnen krijgen, zoals rituximab, CellCept®en sirolimus. Omdat ze langdurig effect op je afweersysteem hebben, krijg je ze alleen als je veel bloedingsklachten hebt of als gedacht wordt aan een secundaire ITP.
  • Prednison is ook een afweeronderdrukkend medicijn, maar omdat het vervelende bijwerkingen heeft, wordt het niet snel gegeven. Soms kan het niet anders en krijg je toch prednison. Je moet dan wel je bloeddruk laten controleren en de hoeveelheid glucose in je urine. Je kunt ook last krijgen van botontkalking (osteopenie) of maagpijn. Om deze klachten te voorkomen krijg je er beschermende medicatie bij.
  • Om de productie van bloedplaatjes te stimuleren kun je TPO-receptoragonisten krijgen, als tabletten (eltrombopag) of onderhuidse injecties (romiplostim). Soms werkt de ene vorm van dit medicijn wel en de andere niet.

Acute situatie waarbij snelle werking nodig is

  • Als een snelle werking nodig is, krijg je (methyl)prednison, dat wordt dan meestal samen met IVIg gegeven.
  • In een acute of levensbedreigende situatie kan een bloedplaatjestransfusie nodig zijn. Ook kun je dan recombinant factor VIIa (NovoSeven®) krijgen.

Ook interessant

Jouw antwoord nog niet gevonden?

Op de Cyberpoli kan je jouw vraag stellen aan een deskundige!

Stel je vraag

Opvolgende vragen

Andere categorieën