Verhoogde bloedingsneiging door een probleem met de bloedplaatjes

Als je bloedstolling niet goed werkt, kan dat komen door een probleem met je bloedplaatjes. Je hebt er te weinig of ze werken niet goed.

Trombocytopenie: je hebt te weinig bloedplaatjes.

Trombocytopathie: je hebt genoeg bloedplaatjes, maar ze doen hun werk niet goed.

Een combinatie van beide: je hebt te weinig bloedplaatjes én ze werken niet goed.

Wat is het verschil tussen een congenitale trombocytopenie en een trombocytopathie?

Als je te weinig bloedplaatjes hebt, heb je trombocytopenie. Als je er genoeg hebt en ze doen het niet, is er sprake van een trombocytopathie, en dan is er nog een groep met een overlap. Dus je hebt drie groepen. Ik kijk altijd eerst naar de bloedplaatjesaantallen. Daarna gaan we functietesten doen. Bij een patiënt met een normaal bloedplaatjesaantal maar met een verhoogde bloedingsneiging doen we een bloedplaatjesfunctietest om te kijken of de bloedplaatjes het wel doen. Iemand met een trombocytopenie komt met de vraag hoe die aan het lage bloedplaatjesaantal komt? Sommige patiënten met trombocytopenie hebben dus ook nog eens een trombocytopathie. Juist in die laatste groep met een trombocytopenie is het DNA heel erg familiair bepaald.

Roger Schutgens is hoogleraar trombose en hemostase, en medisch afdelingshoofd in de Van Creveldkliniek, locatie UMC Utrecht.