Te weinig of niet goedwerkende bloedplaatjes

Als je te weinig bloedplaatjes (trombocyten) in je bloed hebt, noemen we dat trombocytopenie. Je hebt dan een te laag bloedplaatjesaantal. Als je wel genoeg bloedplaatjes hebt maar als ze niet goed werken, noemen we dat trombocytopathie. Je kunt ook een combinatie daarvan hebben: dan heb je te weinig bloedplaatjes die ook nog eens niet goed werken.

Als je wel genoeg bloedplaatjes hebt maar als ze niet goed werken, noemen we dat trombocytopathie. Je kunt ook een combinatie daarvan hebben: dan heb je te weinig bloedplaatjes die ook nog eens niet goed werken. Als je bloedplaatjes niet goed werken, kan je bloed minder goed stollen. Je kunt dan geen goed korstje maken als je een wondje hebt. Je blijft dan lang doorbloeden waardoor je veel bloed kunt verliezen. Dat noemen we een verhoogde bloedingsneiging.

Je kunt met een trombocytopenie of trombocytopathie worden geboren of je kunt het later in je leven krijgen, daar zijn verschillende oorzaken voor. In deze Cyberpoli gaan we dat verder uitleggen.

Als je lang blijft bloeden of als je geen stevige korstjes kunt maken, is het verstandig om je bloedstolling eens te laten onderzoeken. Er zijn namelijk nog meer oorzaken waardoor je bloed niet goed kan stollen.

Tekst: Marloes Vegelin

Revisie: Elise Huisman

Medische animaties: Sara Hekma

Visual designer: Jasper Bleeker & Bente Kalshoven

Redactie: Paulette Mostart