Veelgestelde vraag
Zijn er medicijnen tegen CVS?

Er zijn geen medicijnen die CVS genezen.
Er zijn wel medicijnen die kunnen helpen om sneller uit een vicieuze cirkel te raken.
Onder vicieuze cirkel verstaan wij een reeks vervelende toestanden waar je maar niet uit kunt komen. De dokter schrijft die medicijnen heel soms voor. Meestal pas als de gewone behandeling niet werkt.

Melatonine

Als je slaapritme ernstig in de war is, krijg je soms melatonine, een slaapmedicijn. Melatonine is eigenlijk een slaaphormoon. Dat is een boodschapper die je helpt om in slaap te vallen. Je lichaam maakt zelf melatonine aan, maar niet altijd op het noodzakelijke moment, vlak voordat je in slaap zou moeten vallen.
Melatonine helpt niet tegen vermoeidheid. Het is een middel waardoor je makkelijker in slaap valt.

Als je zelf een strak ritme aanhoudt en op tijd naar bed gaat, kan je slaapritme ook zonder medicijnen verbeteren. Je leert dat in het FITNET-behandelprogramma.

Hydrocortison

Sommige dokters schrijven hydrocortison voor. Dat is een hormoon dat je lichaam zelf aanmaakt in de bijnier. Hydrocortison wordt extra aangemaakt op het moment van stress.
Uit onderzoek blijkt dat het slikken van hydrocortison tijdelijk helpt. Het is niet bewezen dat het ook op de lange duur effect heeft.

De meeste medicijnen hebben ook nadelen. Bijwerkingen noemen we dat. Ook hydrocortison heeft bijwerkingen. Het kan gevaarlijk zijn om het te slikken. Je bijnier gaat er zelf nog minder hydrocortison door aanmaken. Hij wordt als het ware een beetje lui.

Ook interessant