Nee, niet die sokken!

Veel jongens met Klinefelter hebben een sensorische of zintuigelijke overgevoeligheid. Dat betekent dat ze aanrakingen op de huid niet kunnen verdragen of overgevoelig zijn voor geluid of felle kleuren.

Berucht is het aantrekken van sokken, dat kan veel strijd opleveren en ook merkjes in hemdjes en shirts zorgen voor irritatie. Heel lastig voor de ouders, maar er zijn gelukkig simpele oplossingen, zoals het kopen van speciale sokken of het dragen van fleecekleren. En de merkjes kun je eruit knippen. Als de jongens ouder zijn, hebben ze er meestal minder last van.

Ineke (51) over zoon Jules (17)

Toen ik andere moeders ontmoette en hoorde dat zij ook gedoe hadden met sokken, voelde ik me fijn. Hier snappen ze waar ik mee zit. Anderen snappen dat niet. Die overgevoeligheid voor sokken, je kunt het gewoon niet begrijpen. [..]hij was ook heel gevoelig voor van alles. Z’n kleren, z’n sokken, alles kriebelde. Hij had een overgevoelige huid. Hij is er nu overheen overigens.

Hilgo Bruining (41), kinderpsychiater

Naast taal, cognitie en gedrag is zogenaamde sensorische of zintuiglijke overgevoeligheid een belangrijk kenmerk. Overgevoeligheid voor geluid en het niet verdragen van allerlei aanrakingen hoort absoluut bij de symptomen. Ik heb het ‘fenotype’ (hun kenmerkende verschijning) van deze kinderen wel eens omschreven als ‘fleece kinderen’. Fleece is een zachte stof die ze prettig vinden, maar dan moet wel het merkje eruit geknipt worden!

Julio (14)

Of ik last had van sokken aantrekken? Ja heel erg! Hoe weet u dat? Dan vond ik het vervelend om sokken aan te trekken, ik vond de stof vervelend. Dat heb ik nu niet meer zo. Ik heb ook gladdere sokken aan. Ik weet niet waar mam die vandaan heeft.

Melchim (53) over zoon Kay (11)

[..] Ook heeft hij een tactiele overgevoeligheid waardoor hij veel kleren niet kan verdragen, labeltjes uit truitjes geknipt moeten worden en het lastig is om voor hem kleren te kopen.

Greetje (55) over zoon Jonas (15)

Toen ik voor het eerst naar een bijeenkomst ging van de Klinefelter vereniging, sprak ik met een paar moeders. Jonas had heel veel problemen met het aantrekken van sokken, want het kriebelde zo. Het was een ramp. Toen ik dat vertelde, was dat ook voor anderen heel herkenbaar, die gevoeligheid op de huid. En dan blijken je problemen ineens gedeeld te worden. Ook waren er meerdere oplossingen voor dit probleem.

Jacqueline (41) over zoon Luc (9)

Hij heeft een heel hoge aanrakingsgevoeligheid. Bepaalde sokken vindt hij lekker, andere niet. Waarom, dat weet hij niet. Hij heeft ook altijd jeuk. En altijd pijn in zijn gewrichten. Hij heeft altijd pijn in zijn armen, ellebogen. We hebben hem laten testen op reuma, maar er is niks uitgekomen. We geven extra kalk en dat gaat beter. Ik moet zijn kleren klaar leggen. Het liefst een trainingsbroek. Maar hij moet van mij ook wel eens een spijkerbroek aan. En dat betekent strijd. Hij kan niet zijn hele leven in een joggingbroek lopen.

Ineke (47) over zoon Robbert (18)

De overgevoeligheid op zijn huid? Het leek wel of je hem pijn deed. Alles irriteerde hem. Een spijkerbroek wilde hij niet aan, dat was te hard. Liefst zachte dingetjes, alles moest zacht zijn. Ik begreep dat niet, dacht soms doe niet zo moeilijk.