Verliefd...

Klinefelter of niet, voor heel veel jongens zijn meisjes interessant. Maar of ze er gemakkelijk eentje vinden? De meeste jongens met Klinefelter zijn niet zo goed in het initiatief nemen en erg doortastend zijn ze ook al niet.

En als ze een vriendin hebben, maken veel ouders zich vaak zorgen of het wel gaat lukken, maar dat gevoel kent iedereen wel een beetje. De jongens zelf – misschien wel Klinefelter eigen – tillen er minder zwaar aan. Werk, plezier en vrienden komen voor hen op de eerste plaats.

Jasmijn (20) over haar broer Jonas (15)

Jonas heeft sinds een tijdje een vriendin. Of we het daarover hebben? Ja, op een speciale manier wel. Ik heb ook een vriend, en ik merk dat Jonas zich met hem vergelijkt. Hij weet alleen niet hoe hij dat moet uiten. Hij zal nooit vragen hoe hij iets moet aanpakken. Daar speelt mam dan op in. Als we een keer met z’n drieën zijn vraagt ze bijvoorbeeld aan mij hoe mijn vriend verkering vroeg. Jonas laat dan niet veel merken, maar wij weten wel dat hij erover gaat nadenken. Dat hij iets moet gaan doen. Daar is mijn moeder heel handig in en daar ga ik dan in mee. Zijn vriendin was best onzeker omdat Jonas niet zo goed zijn emoties kan tonen en vooral niet de emoties van zijn vriendin kon zien. Dan spelen wij daarop in. Bijvoorbeeld hoe hij dat aan kan pakken, of door te vertellen hoe wij dat doen. We geven hem suggesties hoe hij bijvoorbeeld kan laten zien dat hij zijn vriendin heel leuk vindt.

Ineke (56) over zoon Jules (17)

Hij heeft het mooiste meisje van de school al gehad. En verschillende verkeringen, maar met meisjes met een beperking en met de nodige beschadigingen. Het is wel jammer dat juist Jules meisjes tegenkomt waarmee je moeilijk een relatie kunt opbouwen. Het zijn meisjes die in een tehuis wonen, hechtingproblemen hebben, meisjes die zichzelf snijden of borderline trekjes hebben. Nu heeft hij geen verkering. En hij wil nu ook geen verkering. Laatst hadden we ook een gesprekje of hij hetero of homo was. Hij was er zelf helemaal uit dat hij hetero was. Hij heeft wel een hele goede vriend waar hij later mee wil samenwonen, maar niet met seks of zo. Gewoon als goede vrienden. Als je niet uitgaat en op G-voetbal zit, kom je steeds dezelfde mensen tegen. Het zou fijn zijn als hij een meisje vindt dat niet zo beschadigd is, ongeveer hetzelfde niveau heeft en een beetje doortastend is. Maar welke moeder wil dat nou niet…!

Luc (17)

Ja, ik heb acht maanden een vriendin gehad. We hebben nooit veel ruzie gehad. Ze had pleegouders, haar moeder was alcoholiste. Haar pleegouders vonden onze verkering niet zo’n goed idee. Dat was wel jammer, ze kreeg op haar donder omdat ze met mij omging. Voor haar was dat dus heel vervelend. We zijn nog goede vrienden. Als ze 18 is en op zichzelf woont, kan ik langskomen wanneer ik wil en is het probleem opgelost.

Ineke (47) over zoon Robbert (18)

Hij heeft al een paar keer een vriendinnetje gehad, maar als de carnaval in zicht komt is dat alles. Dan moet je niet zeuren als vriendinnetje. En vaak zijn ze dan exit. Hij ziet er wel leuk uit, dus hij is best populair. Hij is ook open en eerlijk. Hij vertelt rustig dat hij op speciaal onderwijs heeft gezeten en al werkt. Daar is hij trots op. Leren vindt hij maar tijdverdrijf.

Thea (49) en Willem (51) over zoon Danny (18)

Of hij een vriendin heeft? Zover is het nog niet. Als er een meisje komt, is ze welkom als het een jongen is, is hij ook welkom. De toekomst zal het laten zien. Waarschijnlijk is het dan ook een meisje met een beperking, hij komt niet in de kroeg of in de discotheek. Van ons mag hij naar de discotheek, maar hij vindt er niks aan zegt hij. Daar is Nederlandstalige muziek zegt hij, vindt hij niks. Hij mag overal naartoe want hij wil net zo behandeld worden als zijn broer en zus. Dat heeft denk ik niks met Klinefelter te maken, maar met zijn instelling. Zijn zus neemt hem wel eens mee naar Zwolle, naar de bioscoop en de discotheek en dan heeft hij het wel naar zijn zin. Maar alleen gaat hij niet.