Kies hier aan wie je jouw vraag wilt stellen.

  • 2
  • 3
  • 4

Heb je al bij de veelgestelde vragen gekeken? Veel vragen worden daar al beantwoord! Veelgestelde vragen

Kies de deskundige die het meeste aansluit bij jouw vraag.

avatar

Lieuwe de Haan

Psychiater & hoogleraar

Ik ben Lieuwe de Haan, psychiater in de zorglijn vroege psychose en hoogleraar psychotische stoornissen in het Amsterdam UMC en in Arkin. Als je last hebt van een probleem of ziekte is het vaak goed om er meer van te weten. Dat kan je het gevoel geven dat je er grip op krijgt en dat is goed voor je zelfvertrouwen. Veel kinderen hebben wel eens milde psychotische klachten. Dat levert meestal geen probleem op en het gaat meestal vanzelf weer over. Wanneer psychotische verschijnselen langer duren en hinderlijk zijn dan kan het goed zijn om er met een hulpverlener over te praten.

Stel je vraag aan Lieuwe de Haan

avatar

Mark Van der Gaag

Hoogleraar, klinisch psycholoog en psychotherapeut

Ik ben Mark van der Gaag. Op dit moment ben ik gepensioneerd klinisch psycholoog en psychotherapeut. Ik ben nog actief als bijzonder hoogleraar Klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam om promoties van jonge collega's af te ronden. Mijn hele werkende leven ben ik behandelaar en wetenschappelijk onderzoeker geweest. Mijn expertise ligt bij mensen met tamelijk ernstige psychische problemen, zoals psychosen. Mensen die daar hinder van ondervinden ervaren allerlei controleverlies over gedachten en waarnemingen en zijn bang dat anderen hen kwaad willen doen. Het laatste decennium ben ik vooral actief geweest bij jonge mensen met beginnende psychische problemen en zeer bijzondere ervaringen met het doel om te voorkomen dat het ernstiger wordt en te zorgen dat het normale leven niet onderbroken wordt door langdurige psychiatrische behandelingen.

Stel je vraag aan Mark Van der Gaag

avatar

Pim Scholte

Psychiater

Ik ben psychiater. Ik ben inmiddels met pensioen maar eigenlijk nog elke dag aan het werk. Ik ben altijd in dienst geweest bij het AMC in Amsterdam. Daar heb ik mijn halve loopbaan gewijd aan het behandelen van jongeren met psychotische klachten. Tegenwoordig ben ik freelancer en onder andere verbonden aan een kinder- en studentpraktijk in Amsterdam. Daar spreek ik scholieren en studenten met weer andere psychische problemen. Verder werk ik met vluchtelingen in binnen- en buitenland. In mijn vrije tijd houd ik erg van reizen, muziek en dans; ik speel graag piano.

Stel je vraag aan Pim Scholte

avatar

Daniek ten Wolde

Kinder- en jeugdpsychiater

Mijn naam is Daniek ten Wolde en ik werk als kinder- en jeugdpsychiater bij Karakter. In mijn vrije tijd speel ik basketbal, ben ik voetbalfan, houd ik van lezen en reis ik graag. Als kinder- en jeugdpsychiater zie ik veel kinderen met een autisme spectrum stoornis maar ook met bijvoorbeeld ADHD of andere problematiek. Samen met mijn collega's kijk ik hoe we het gedrag van een kind/jongere beter kunnen leren begrijpen en hoe we een kind/ jongere en ouders kunnen helpen met de vragen die zij hebben. Kinderen met een autisme spectrum stoornis gedragen zich vaak anders, wat moeilijkheden kan geven in het dagelijks leven. Soms kan medicatie hier in ondersteunen, bijvoorbeeld als je moeilijk om kunt gaan met veranderingen, last hebt van prikkels (geluiden, drukte), snel boos wordt of het concentreren op school moeilijk is. Als je vragen hebt over autisme of bijvoorbeeld medicatie bij autisme, dan kan je die hier stellen. Kinderen en jongeren met bijvoorbeeld een autisme spectrum stoornis, maar ook kinderen zonder een psychiatrische diagnose, kunnen stemmen horen of bijzondere belevingen hebben. Soms kan zich dit zich ontwikkelen tot een psychose, maar ook in de normale ontwikkeling van een kind kunnen deze ervaringen voorbijkomen. Als je hier vragen over hebt, kunt je ze aan mij stellen.

Stel je vraag aan Daniek ten Wolde

avatar

Wim Veling

Psychiater

Ik ben Wim Veling, psychiater bij het UMC Groningen. Ik werk met jongeren die een psychose hebben of bijzondere ervaringen. We kijken met ons team niet alleen naar psychische klachten, maar willen helpen bij positieve ontwikkeling. Daar betrekken we als het kan familie, vrienden, school en/of werk bij. Altijd op zoek naar mogelijkheden en hoop.

Stel je vraag aan Wim Veling

avatar

Frankie

Ervaringsdeskundige

Hallo mijn naam is Frankie, Ik ben een ervaringsdeskundige op het gebied van psychoses, depressie, katatonie, slapeloosheid en angststoornissen. Ik heb veel lessen geleerd van de psychologische problemen die ik gedurende mijn leven heb meegemaakt. Hoewel het inmiddels beter met me gaat vind ik het fijn om mensen te helpen die iets soortgelijks als ik doormaken. Als je vragen hebt, ergens mee zit of gewoon even wil praten kan je me altijd een berichtje sturen. Ik heb ook ervaring gehad om als naaste van iemand met psychologische problemen, en kan dus ook vragen beantwoorden van familieleden/vrienden/kennissen van iemand die last heeft van psychologische kwetsbaarheden. Hartelijke groet, Frankie

Stel je vraag aan Frankie