Veelgestelde vraag
Welke aandachtspunten in de lichamelijke ontwikkeling zijn er voor tieners of jongvolwassenen na een vroeggeboorte?

Naast lichamelijke problemen en beperkingen zijn er meer aandachtspunten. Te vroeg geboren tieners en jongvolwassenen kunnen bijvoorbeeld problemen hebben met hun energiebalans. Je voelt je dan moe en je hebt niet genoeg energie om de hele dag door te komen. Hoe je met je energieverdeling omgaat, is dan belangrijk. Een fysiotherapeut en ergotherapeut kunnen je helpen hoe je hier het beste mee om kunt gaan, en hoe je je energie zo goed mogelijk kunt gebruiken.

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je energiebalans niet goed is. Dat kan lichamelijk zijn, door bijvoorbeeld een verminderde longfunctie, hartfunctie of spierfunctie. Ook mentale factoren kunnen meespelen, zo kun je bijvoorbeeld minder goed in je vel zitten, moeite hebben met sociaal-emotionele vaardigheden of gedragsproblemen. En daarnaast speelt ook de puberteit mee, die invloed heeft op je lichamelijk functioneren, je gedrag, gevoel en mentale ontwikkeling.

Ook je lichaamsgewicht kan een punt van aandacht zijn. Als je te vroeg geboren bent of een (erg) laag geboortegewicht hebt gehad, is er vooral de eerste jaren veel aandacht voor je groei, vanuit de follow-up en door het consultatiebureau, en later door de school- en jeugdarts. Maar als je als puber of jongvolwassene meer losgelaten wordt, dan wordt de controle minder. Wel blijft een gezond lichaamsgewicht belangrijk. Het gaat dan vooral om een gezonde verhouding tussen je lichaamsgewicht, lengte, leeftijd en geslacht, dat noemen we ook wel je BMI (body mass index). Een gezonde BMI is goed voor je lichamelijk functioneren, je fitheid en voor je hart en bloedvaten. Dat is belangrijk, vooral omdat te vroeg geboren volwassenen vaker een verhoogde bloeddruk hebben.

Ook interessant

Jouw antwoord nog niet gevonden?

Op de Cyberpoli kan je jouw vraag stellen aan een deskundige!

Stel je vraag

Opvolgende vragen

Andere categorieën