Veelgestelde vraag
Wat is coeliakie?

Coeliakie is een chronische darmziekte. Je dunne darm is dan overgevoelig voor het eiwit gluten, dat zit in de graansoorten tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst. Overgevoeligheid voor een voedingsproduct noemen we voedingsintolerantie. Als je coeliakie hebt en je eet gluten, dan raakt je dunne darm beschadigd. Dat komt door een afweerreactie van je afweersysteem. Je afweersysteem ziet gluten als lichaamsvreemd en gaat afweerstoffen aanmaken om het uit te schakelen. Deze afweerstoffen schakelen ook een ander enzym, transglutaminase, uit. Hierdoor krijg je een ontstekingsreactie in het slijmvlies van je dunne darm. De darmvlokken in het slijmvlies raken beschadigd en verdwijnen langzaam. Dat noemen we dat vlokatrofie. Vlokatrofie komt vooral voor in het eerste deel van je dunne darm. Als het slijmvlies van je dunne darm is beschadigd, kun je voedingsstoffen niet goed meer opnemen. Dat noemen we malabsorptie. Door het tekort aan voedingsstoffen krijg je klachten. Hoe groter de tekorten, hoe ernstiger de klachten.

Ook interessant