Kan ik er zelf iets aan doen?

Blijf in gesprek

Praat met iemand anders over je ervaringen of gedachten, dan weet je of de ander ook zo voelt of denkt. Je ouders, vrienden of iemand die je vertrouwt, kun je gebruiken als klankbord: klopt wat ik denk wel, klopt het niet of is er een andere verklaring mogelijk. Zo kun je je gedachten en ideeën toetsen, bijsturen of herzien. Ook kunnen ze je even op andere gedachten brengen, afleiden en steunen. En dat is heel prettig als je je niet zo prettig voelt en last hebt van wat je ervaart.

Voldoende slaap en gezonde leefstijl

Voldoende slaap is heel belangrijk voor je lichaam en geest. Je lichaam kan dan uitrusten, herstellen en nieuwe energie opdoen. Je hersenen hebben ook slaap nodig, om helder te kunnen denken, je emoties onder controle te houden of bij te sturen, om bij te komen en ga zo maar door.

Als je een goede lichamelijke conditie hebt, heeft dat een positief effect op hoe je je voelt en hoe je alles ervaart. Je kunt beter omgaan met spanningen en moeilijkheden als het niet meezit. Als je middelen gebruikt die invloed hebben op de werking van je hersenen, zoals** drugs, drank** en sommige medicijnen, kun je gevoeliger zijn voor buitengewone ervaringen of gedachten. Gevoelens, gedachten of ideeën die je hebt worden dan versterkt, de prettige maar ook de onprettige. Bedenk eens waarom je ze gebruikt. Misschien wel om je gevoelens te dempen, maar ze kunnen ook je gevoelens versterken waardoor je juist minder grip hebt op wat je ervaart en voelt. Ga voor jezelf na of het je wat goeds brengt, of juist niet, en heb het er ook eens over met iemand die je vertrouwt. Zodat je het effect zo goed mogelijk kunt beoordelen.

Negatieve gevoelens

Als je last hebt van angst, spanning, stress, eenzaamheid, onrust of schaamte, kan dat van invloed zijn op hoe je reageert, handelt, denkt en wat je waarneemt. Als je weet welke gevoelens bij jou spelen en waardoor ze uitgelokt worden, kun je er beter mee omgaan. Als dat niet lukt, praat er dan met iemand anders over en zoek hulp zodat je meer grip krijgt op je gevoelens.

Zorgen om je waarnemingen of gedachten

Als je je zorgen maakt, praat dan met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld je ouders of een vriend(in), maar het kan ook een arts of een andere deskundige zijn. Dat kan ook anoniem, dat betekent dat je je naam en zo niet hoeft te geven. Als je vaak buitengewone waarnemingen of gedachten hebt en als het erger wordt of als er bijkomende klachten zijn, zoek dan hulp. Maar ook als het af en toe voorkomt, of als het niet veel indruk maakt, kan het helpen als je erover praat.