Veelgestelde vraag
Welke hiv-remmers krijg je?

Welke medicijnen je krijgt en wanneer, hangt af van je leeftijd, je gewicht, het aantal CD4-cellen en hoeveel klachten je hebt. Maar ook je gezinssituatie en psychologische toestand zijn belangrijk. De behandeling die jij krijgt is speciaal voor jou gemaakt. Daarbij worden de richtlijnen van de WHO (World Health Organisation) zo veel mogelijk gevolgd. Deze richtlijnen worden regelmatig aangepast aan de laatste ontwikkelingen.

Bij de behandeling van hiv wordt gebruikgemaakt van een combinatie van verschillende medicijnen, de zogenaamde combinatietherapie of combinatie antiretrovirale therapie (cART). De medicijnen werken allemaal anders en hebben op verschillende manieren en momenten effect op het virus. Hierdoor versterken ze elkaars werking en wordt het virus zo goed mogelijk bestreden.
Hoewel de medicijnen verschillend werken hebben ze één doel; ervoor zorgen dat de hiv-deeltjes zich niet kunnen vermenigvuldigen. Zo worden er geen nieuwe CD4-cellen geïnfecteerd en zal het aantal CD4-cellen niet verder afnemen. Omdat er steeds nieuwe CD4-cellen in het beenmerg worden aangemaakt, neemt het aantal CD4-cellen bij een effectieve therapie zelfs weer toe.

Ook interessant

Jouw antwoord nog niet gevonden?

Op de Cyberpoli kan je jouw vraag stellen aan een deskundige!

Stel je vraag

Opvolgende vragen

Andere categorieën