Veelgestelde vraag
Wat is de Happiest Baby Methode (5S'en /Karp) en hoe werkt die?

De Happiest Baby-methode is ontwikkeld door de Amerikaanse kinderarts Harvey Karp als interventie om ontroostbare baby’s te kalmeren. De methode geeft naast 5 S’en om baby’s te troosten, ouders achtergrondinformatie over huilen en slapen en het missende vierde trimester en leert ouders ‘responsief’ te reageren op hun baby. Volgens Karp vormen de 5 S’en een stapsgewijs proces. Als je die stappen volgt, wordt een troostreflex in gang gezet. Als ouders de 5 S’en leren, is het beste om te starten met alle 5 S’en achterelkaar (na het inbakeren). Dit troost de baby het snelst en ouders krijgen hierdoor meer zelfvertrouwen. De daaropvolgende dagen kunnen ze ontdekken welke onderdelen het beste werken voor hun baby.

  1. Eerst wordt de baby ingebakerd (Swaddling). Hiervoor kun je o.a. een PACCO-doek, SwaddleMeyco of Sleepea swaddle (zoals in de video) gebruiken.
  • Contra-indicaties voor inbakeren zijn: koorts, binnen 24 uur inbakeren na vaccinatie, luchtweginfecties, heupdysplasie en scoliose.
  1. Vervolgens wordt de baby op de zij op de arm of schoot van de ouder gelegd (Side). Het is belangrijk dat de baby niet te ver richting de rug gedraaid ligt, dus in zijligging voorbij het kantelpunt richting de buik. Doordat het niet op zijn rug ligt, schrikt het zichzelf niet wakker van zijn eigen Moro reflex.

  2. Hierna moet je vlak bij het oor van de baby hard het geluid shhh (Shushing) maken. Dit geluid herkent de baby nog vanuit de baarmoeder, namelijk het voortdurende geluid van de bloedstroom via de bloedvaten. Hoe harder de baby huilt, hoe harder de Shhh.

  3. Maak vervolgens kleine wiebelbewegingen met het gesteunde hoofdje (Swaying/Swinging). Wiegen doet u in een ritmische beweging, waarbij de baby op zijn/haar zij ligt, op een onderarm of op twee onderarmen steunend op beide benen. Het hoofd wordt ondersteund en er worden snelle kleine wiebelbewegingen gemaakt. Vooral het hoofd wiebelt, dit is geen schudden. Houd de vingers los rond het hoofd van de baby en ondersteun ook altijd de nek.

  4. Geef ten slotte een speen, borst of pink waar de baby op kan zuigen (Sucking).

Zo leren ouders om in vijf stappen de troostreflex van hun baby te activeren. De methode geeft ook tips voor inslapen en doorslapen. Zo kan de baby tot rust komen, en de ouders uiteindelijk ook.

Zie YouTube voor de Engelse variant.

En zie voor meer informatie de volgende drie boeken:

  • Carole Lasham: de Karp-methode (2014).
  • Carole Lasham: Inbakeren (2016).
  • Werkbeschrijving in: Rodenburg, R. & Möller, E. (2020) H13 Happiest Baby-methode - Responsieve behandeling van excessief huilen bij baby’s tussen 0 en 4 maanden. blz 519 - 559 (41p). In: Braet, C. & Bögels, S. (2020). Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten. Amsterdam: Boom.

Ook interessant