Veelgestelde vraag
Wat is de 5S'en methode en hoe werkt die?

De Amerikaanse kinderarts Harvey Karp heeft een speciale methode ontwikkeld voor de behandeling en het voorkomen van overmatig huilen. Volgens Karp vormen de volgende 5 S’en een stapsgewijs proces. Als je de stappen volgt, wordt een troostreflex in gang gezet.

  1. Eerst wordt de baby ingebakerd (Swaddling). Hiervoor kun je o.a. een PACCO-doek, SwaddleMeyco of Sleepea swaddle (zoals in de video) gebruiken.
  • Contra-indicaties voor inbakeren zijn: koorts, binnen 24 uur inbakeren na vaccinatie, luchtweginfecties, heupdysplasie en scoliose.
  1. Vervolgens wordt de baby op de zij op de arm of schoot van de ouder gelegd (Side).
  2. Hierna moet je vlak bij het oor van de baby hard het geluid shhh (Shushing) maken. Dit geluid herkent de baby nog vanuit de baarmoeder, namelijk het voortdurende geluid van de bloedstroom via de bloedvaten. Hoe harder het huilen, hoe harder de Shhh.
  3. Maak vervolgens kleine wiebelbewegingen met het gesteunde hoofdje (Swaying/Swinging). Wiegen doet u in een ritmische beweging, waarbij de baby op zijn/haar zij ligt, op een onderarm of op twee onderarmen steunend op beide benen. Het hoofd wordt ondersteund en er worden snelle kleine wiebelbewegingen gemaakt. Vooral het hoofd wiebelt, dit is geen schudden.
  4. Geef ten slotte een speen, borst of pink waar de baby op kan zuigen (Sucking).

Zo leren ouders om in vijf stappen de troostreflex van hun baby te activeren. De methode geeft ook tips voor inslapen en doorslapen. Zo kan de baby tot rust komen, en de ouders uiteindelijk ook.

Zie YouTube voor de Engelse variant.

En zie voor meer informatie de volgende twee boeken:

  • Carole Lasham: de Karp-methode (2014).
  • Carole Lasham: Inbakeren (2016).

Ook interessant