Medisch

Hier vind je alle medische informatie over je aandoening.

Hypofyse aandoeningen thumbnail

Hypofyse aandoeningen

De hypofyse is een kleine klier die onderaan je hersenen ligt en is samen met de hypothalamus de belangrijke regelaar van je hormoonhuishouding. Omdat de hypofyse een grote rol speelt binnen dit geheel, is het belangrijk dat hij goed werkt. Helaas is dit niet altijd het geval. Congenitale hypofyse insufficiëntie is een aangeboren aandoening, waarbij je hypofyse al vanaf de geboorte niet goed werkt.

Wat is de hypofyse? thumbnail

Wat is de hypofyse?

De hypofyse (glandula pituitaria) is een kleine klier die onder aan je hersenen ligt, achter je oogkassen, in een holte in de schedelbasis, ‘het Turkse zadel’.

Hypofysehormonen thumbnail

Hypofysehormonen

De hypofysevoorkwab maakt zelf zeven hormonen aan. In de achterkwab liggen twee hormonen opgeslagen die zijn aangemaakt in de hypothalamus.

Het ontstaan van een afwijkende hypofyse thumbnail

Het ontstaan van een afwijkende hypofyse

Omdat de hypofyse een grote rol speelt binnen de hormoonhuishouding, is het belangrijk dat zij goed werkt. Helaas is dit niet altijd het geval.

Congenitale hypofyse-insufficiëntie thumbnail

Congenitale hypofyse-insufficiëntie

Congenitale hypofyse-insufficiëntie is een aangeboren aandoening waarbij de hypofyse niet goed werkt. Ook wel congenitaal hypopituitarïsme (CHP) genoemd. Er zijn meerdere vormen van congenitale hypofyse-insufficiëntie.