Veelgestelde vraag
Heb je bij medicatie die de afweer onderdrukt (immuunsuppressiva) extra bescherming nodig tegen infecties?

Als je medicijnen gebruikt die je afweerreacties onderdrukken (immuunsuppressiva), dan reageer je anders op bacteriën, virussen, schimmels en vaccinaties (micro-organismen). Je bent minder goed beschermd tegen micro-organismen en je kunt er sneller en ernstiger ziek van worden. Voordat je begint met zo’n medicijn moet je dan ook met je arts doornemen welke infecties (bv. waterpokken) en welke vaccinaties je al hebt gehad, zodat duidelijk wordt voor welke infecties en besmettingen je nog kwetsbaar bent. Je bent ook kwetsbaarder voor infecties door micro-organismen in voeding, eet of drink daarom geen rauw vlees of rauwe melk (ook geen rauwmelkse kazen) en pas op voor eten en water dat besmet kan zijn.

Vaccins die levend verzwakt materiaal bevatten mag je daarom ook niet hebben. Voorbeelden zijn het BMR-vaccin (bof, mazelen, rodehond), VZV-vaccin (varicellazostervirus), BCG-vaccin (tuberculose), gele koortsvaccin, typhoïdvaccin, oraal poliovaccin en rotavirusvaccin. Let goed op tekenen van een infectie of besmetting en neem bij twijfel direct contact op met je arts zodat op tijd gestart kan worden met bestrijding of behandeling van de infectie (bijvoorbeeld met immuunglobulines).

Een vaccinatie met een vaccin dat geïnactiveerd is (zoals D(K)TP, HPV, griepvaccinatie, COVID-vaccinatie), is veilig, maar kan soms wat minder bescherming bieden doordat je immuunsysteem onderdrukt is en je onvoldoende antistoffen aanmaakt.

Ook interessant