Veelgestelde vraag
Welke medicatie speelt een belangrijke rol bij de behandeling van CU?

In een actieve fase moeten de ontstekingen en afwijkingen bestreden worden. Je krijgt dan een inductiebehandeling. Bij een inductiebehandeling kun je verschillende medicijnen krijgen. Welke je krijgt hangt af van hoeveel ontstekingen je hebt, hoe ernstig ze zijn, waar ze zitten en wat het effect van de medicijnen is. Bij milde tot matige colitis kan gestart worden met een aminosalicylaat zoals mesalazine. Als dit niet helpt en de ontsteking en de klachten niet onder controle zijn of minder worden, dan kun je prednison krijgen. Bij ernstige colitis krijg je meestal meteen prednison om de ontsteking snel en zo goed mogelijk onder controle te krijgen en te verminderen. Als de ontsteking niet minder wordt en je niet in remissie komt, dan kun je medicijnen krijgen die de afweerreactie afremmen en je immuunsysteem beïnvloeden, zoals infliximab, adalimumab of ciclosporine.

De hoogte van de dosis hangt onder andere af van je lichaamsgewicht, het moment van de behandeling (start of afbouwschema), het effect, het aantal en de ernst van de bijwerkingen, en de medicijnspiegel in je bloed.

In een rustige fase, als je ziekte onder controle is, is je behandeling gericht op het voorkómen van ontstekingen. Je bent dan ‘in remissie’. In deze fase krijg je een onderhoudsbehandeling.

Bij een onderhoudsbehandeling kunnen verschillende medicijnen gegeven worden. Bij goed effect kan mesalazine worden doorgezet. Bij onvoldoende effect of als je veel extra prednison nodig hebt om de ontsteking rustig te houden, kan gekozen worden voor azathioprine of mercaptopurine. Infliximab of adalimumab kun je krijgen om nieuwe ontstekingen in je darm te voorkomen of als andere medicijnen niet goed werken. Welke medicijnen je krijgt, hangt dus af van hoe goed ze voor jou werken.

Ook interessant