Doorgaan met de pil? Jazeker!

Hoezo, want de pil is vaak de oorzaak van trombose bij meisjes. Het voelt bijna tegennatuurlijk om niet direct te stoppen met de pil.

Toch is dat in de meeste gevallen wel beter. Stop je als meisje met de pil, dan ga je kort daarna menstrueren. Door de antistolling die je moet nemen voor de trombose worden de bloedingen heftiger. Daarom is het beter om door te gaan met de pil. Pas als de trombose is opgelost, ga je over op een ander anticonceptiemiddel. Niet alle zorgverleners weten dit, en ook in het buitenland is dit beleid niet overal bekend, daarom snappen we dat je misschien niet direct overtuigd bent. Als je twijfelt, laat je behandelaar contact opnemen met een kinderhematoloog in een academisch ziekenhuis die jou of je behandelaar goed kan adviseren, ook als je in het buitenland bent.

Professor Saskia Middeldorp, internist en hematoloog

Als je met trombose of een longembolie op de eerste hulp (SEH) komt en antistolling en bloedverdunners krijgt, hoor je vaak dat de pil de boosdoener is. Vaak zeggen de zorgverleners dan ook: ‘stop ermee’, maar dat moet je juist niet doen. Want als je stopt met de pil, ga je na een paar dagen menstrueren, en dat is dan heel veel erger omdat je antistollingsmiddelen in je lijf hebt. De bloedverdunners werken sterker tegen de trombose dan dat de pil de trombose bevordert. Het is veilig om ze tegelijk te gebruiken, dat is onderzocht. Je hebt minder vaginaal bloedverlies, maar je krijgt tegelijkertijd niet meer tromboses. Dat je zou moeten stoppen is dus een hardnekkig misverstand. De vrouwen zelf denken: ‘weg met dat ding’, die zijn geschrokken. Ook zorgverleners weten dat onvoldoende. Ik hamer daar heel erg op. Krijg je pilgerelateerde trombose, niet stoppen met de pil! Je kunt pas stoppen als je stopt met de antistolling. Daar heb je alle tijd voor, want je wordt minimaal drie maanden behandeld.

Monique Suijker, hematoloog

Wij zouden niet direct de pil stoppen, maar doorgeven zolang een patiënt antistolling gebruikt. Door de antistolling is de patiënt beschermd tegen trombose én met de pil is er minder bloedverlies bij de menstruatie, wat door de bloedverdunners juist meer wordt. Gevoelsmatig loopt het in de praktijk vaak anders, ofwel een arts stopt de pil direct ofwel ouders willen ‘de boosdoener’ niet meer geven.

Noa (17) met trombose in haar been

Ik was op vakantie op Tenerife. Ze dachten aan een infectie of trombose, en ik kreeg meteen een infuus. Die maandag hoorde ik dat ik trombose had. Ik mocht niet meer lopen en moest alles in bed doen; plassen, wassen, het was meteen heel heftig. Ik kreeg een echo en het zat helemaal vast in mijn been, er stroomde geen bloed door mijn vaten (venen) meer. Ik kreeg allemaal medicijnen. Omdat ze aan zowel een ontsteking als aan trombose dachten, kreeg ik ontstekingsremmers en tweemaal per dag een prik in mijn buik (Clexane, een laagmoleculair gewichtheparine voor de trombose) en ook antibiotica (levofloxacine) en een maagbeschermer. Of ik de pil gebruikte? Ja, de combinatiepil. Daar moest ik op Tenerife direct mee stoppen.

Melike (17) met trombose in de armvene

Ik werd met spoed opgenomen in het regionale ziekenhuis en ik ging meteen aan het infuus. Er was een heel gedoe omheen. Ik mocht niet meer basketballen, geen contactsporten meer doen, en voor de rest van mijn leven zou ik bloedverdunners moeten nemen en prikken in mijn buik moeten krijgen. Wat voor behandeling ik kreeg? Per direct moest ik met de pil stoppen en ik kreeg laagmoleculair gewichtheparine ingespoten in mijn buikwand. Twee keer per dag. Dat deed heel erg pijn. De artsen in het regionale ziekenhuis waren wel heel eerlijk tegen ons. Zij zeiden dat zij met deze trombose weinig ervaring hadden en er is vervolgens overleg geweest met het academisch ziekenhuis, het Sophia Kinderziekenhuis. Er was eerst sprake van een operatie, die zou dan in het Sophia plaatsvinden. Toen ik overgebracht werd naar het Sophia, kreeg ik een leuke dokter die zei dat ik wel mocht sporten en alles werd weer teruggedraaid. Die dokter was ook tegen een operatie. De dokter zei ook dat ik weer aan de pil moest, ter voorkoming van al die bloedingen omdat ik nu voortdurend ongesteld ben.

Eva (17) met sinustrombose (trombose in de vene in de hersenen)

Ik gebruikte de pil. De simpelste combinatiepil, met twee hormonen, een tweedegeneratiepil. De huisarts heeft mij geadviseerd om te stoppen met de pil omdat ik zulke extreme hoofdpijnklachten had. Er was toen nog geen diagnose. Vervolgens ging ik menstrueren en kreeg ik heftige bloedingen. Inmiddels was bij mij een sinustrombose vastgesteld waar ik antistolling voor kreeg. Nadat ik klaar was met de antistolling heb ik van een gynaecoloog een andere pil gekregen, met alleen progesteron. Die heb ik nu.