Veelgestelde vraag
Kunnen dieren ook coeliakie hebben?

Honden en katten kunnen last krijgen van gluten. Het heet dan gluten-overgevoeligheid in plaats van coeliakie. Er is niet heel veel over bekend en het komt waarschijnlijk veel minder vaak voor dan bij mensen. De Ierse Setter is als hondenras het meest bekend met gluten-overgevoeligheid maar het kan ook bij andere honden en katten voorkomen.

Bij de honden en katten die overgevoelig zijn voor gluten ziet de dierenarts ontstekingen aan de darm en vlokkenatrofie. Ook kunnen de darmen minder voedingstoffen opnemen. De dieren kunnen last krijgen van jeuk, diarree en afvallen. De dierenarts onderzoekt of gluten de oorzaak is door het huisdier op een streng glutenvrij dieet te doen. Als er na een tijdje gluten wordt gegeven en alle klachten terugkomen dan doen ze een biopt. Dit moet gebeuren onder narcose.

Glutenvrij voer voor honden en katten is alleen verkrijgbaar bij een dierenarts. Mensen kunnen ook zelf glutenvrij voer maken voor hun dieren in overleg met hun dierenarts. Het blijft goed opletten want honden- en kattensnoepjes en -koekjes bevatten ook gluten. Ook is het moeilijk om ervoor te zorgen dat de kat niet bij de buren gaan eten.

Het is niet bekend dat coeliakie voor kan komen bij andere dieren zoals paarden, cavia’s, hamsters, konijnen, vissen of vogels.

Het is belangrijk om te weten dat bijna al het voer voor dieren (honden, katten, paarden, koeien, geiten, schapen, konijnen, vogel, vissen) gluten bevat. Als je zelf coeliakie hebt dan kan je het best altijd je handen heel goed wassen na contact met dierenvoer.

Ook interessant