Veelgestelde vraag
Kan door een craniofaryngeoom je hypofyse uitvallen?

Ja, je hypofyse kan uitvallen. Welke klachten je hierdoor krijgt, hangt af van het aantal en soort hormonale assen die niet goed werken. Als er één as uitgevallen is spreken we van een geïsoleerde hormoondeficiëntie, als er meer assen uitvallen spreken we van multipele hormoondeficiëntie.

Klachten die voor kunnen komen.

Een tekort aan thyroïd(schildklier)stimulerend hormoon (TSH)
De schildklier wordt niet goed aangestuurd en werkt te traag (hypothyreoïdie), waardoor een tekort aan schildklierhormoon ontstaat.Hierdoor kun je de volgende klachten krijgen.
  • Verandering van gedrag en de hoeveelheid energie. Je kunt slaperig en suf zijn of minder goed reageren op prikkels.
  • Huidproblemen, zoals een droge of koude huid.
  • Problemen met het maag-darmkanaal, zoals verminderde eetlust of obstipatie.
  • Verminderde spierspanning en verminderde kracht.
  • Verandering van lichaamsfuncties, zoals trage hartactie en lage lichaamstemperatuur waardoor je het koud hebt.
  • Gewichtsverandering, meestal toename van lichaamsgewicht.


Een tekort aan bijnierstimulerend hormoon, het adenocorticotroop hormoon (ACTH)
De bijnier wordt niet goed aangestuurd, waardoor deze te weinig cortisol (stresshormoon) aanmaakt.Hierdoor kun je de volgende klachten krijgen.
  • Je lichaam reageert niet goed op lichamelijke of geestelijke stress, waardoor er levensbedreigende problemen kunnen ontstaan. Cortisol zorgt er namelijk voor dat je lichaam goed kan omgaan met stress. Bijvoorbeeld dat je lichaam bij stress genoeg energie (suikers en eiwitten) krijgt en dat lichaamsfuncties het goed blijven doen (zoals je bloeddruk op peil houden). Lichamelijke stress kun je o.a. krijgen door ziekte, koorts, een lichamelijke ingreep of ongeluk.
  • Infecties duren langer dan bij leeftijdsgenootjes omdat je lichaam er minder goed op reageert.
  • Verandering van vertering van voedsel.
  • Verstoring van slaap-waakritme, waardoor je je vermoeid voelt.


Een tekort aan geslachtshormoonstimulerende hormonen, het follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH)
De eierstokken of teelballen (testes) worden niet goed aangestuurd, waardoor de aanmaak van geslachtshormonen niet goed verloopt.
♀ Oestrogeen en progesteron
♂ Testosteron
Hierdoor kun je de volgende klachten krijgen.
  • Vertraagde puberteitsontwikkeling.
    ♀ De ontwikkeling van je borsten en de groei van je baarmoeder en vagina komt niet of onvoldoende op gang. Je menstruatie blijft uit.
    ♂ De ontwikkeling van lichaamsbeharing en baardgroei, de groei van je penis, de ontwikkeling van de prostaat, het zwaarder worden van de stem, de groei van de skeletspieren en toename van de talgproductie komen niet of onvoldoende op gang.
  • Heel soms verloopt de puberteitsontwikkeling sneller en kom je juist te vroeg in de puberteit. Dit komt meestal door een verhoogde druk in de hersenen en daarbij een te vroege afgifte van LH en FSH.


Een tekort aan groeihormoon (GH, somatotropine)
Veroorzaakt een tekort aan IGF-1 (insulin-like growth factor).Hierdoor kun je de volgende klachten krijgen:
  • Verminderde lengtegroei. Door een tekort aan GH en IGF-1 worden de groeischrijven van de lange pijpbeenderen onvoldoende gestimuleerd.
  • Gewichtsproblemen en verandering in de verhouding tussen spieren en vet. Dit komt door een verminderde aanmaak eiwitten, verminderde vetafbraak en verminderde opbouw spieren en botten.
  • Problemen met de energiebalans, suikerstofwisseling en vetstofwisseling, door een verminderde aanmaak van eiwitten, verminderde vetafbraak, veranderd effect op insuline en fosfaat-, water- en zouthuishouding.


Een tekort aan antidiuretisch hormoon (ADH, vasopressine)
De nieren worden niet goed aangestuurd, waardoor je te veel water verliest in je urine
(diabetes insipidus).
Hierdoor kun je de volgende klachten krijgen:
  • Veel plassen, veel dorst en veel drinken. Je plast te veel vocht uit, hierdoor heb je heel veel dorst en wil je heel veel en vaak drinken. Je vochtbalans is uit evenwicht.

Ook interessant