Veelgestelde vraag
Welke klachten kun je krijgen door een craniofaryngeoom?

Je krijgt vaak pas klachten als de tumor zo groot is dat hij het omliggende weefsel, zoals de hypofyse, hypothalamus of oogzenuwen, wegdrukt. Deze kunnen daardoor hun werk niet goed meer doen waardoor je klachten krijgt.
Ook kan de tumor de doorstroming en afvloed van hersenvocht van de hersenholtes richting het ruggenmerg belemmeren. Hierdoor hoopt het hersenvocht zich op in de hersenholtes (ventrikels) en ontstaat een verhoogde hersendruk. Ophoping van hersenvocht in de hersenholtes wordt hydrocefalus genoemd. Dat komt voor bij ongeveer één van de drie kinderen met een craniofaryngeoom.
Omdat de klachten meestal langzaam ontstaan, raak je eraan gewend en valt het niet altijd op dat er iets aan de hand is. Ook voor de mensen om je heen is het moeilijk om te zien. Veel kinderen lopen dan ook langere tijd met lichamelijke klachten of veranderd gedrag rond. Dat is niet makkelijk en je kunt je daardoor onbegrepen en verdrietig voelen.

Een overzicht van de weefsels en organen die beïnvloed kunnen worden door een craniofaryngeoom en de klachten die daardoor kunnen ontstaan.

Weefsel of orgaanKlacht
HersenenHoofdpijn. Als de tumor groter wordt en het hersenvocht zich ophoopt kan de druk in je hersenen toenemen. Daar kun je hoofdpijn van krijgen, vooral ’s morgens bij het opstaan, je kunt er ook door gaan braken.

Verandering slaappatroon. Het komt vaak voor dat je ’s nachts wakker ligt en overdag slaperig bent. De hypothalamus zorgt voor je slaap-waakritme, als hij beschadigd is verandert je slaap-waakritme.

Verandering van emoties en gedrag. Als je hormoonhuishouding verandert, kun je je somber voelen, prikkelbaar en boos. Of je bent juist heel gevoelig en kwetsbaar. Ook een beschadiging van de hypothalamus kan zorgen voor stemmingswisselingen.

Geheugenproblemen. Het gebied rondom de hypothalamus is belangrijk voor het onthouden van dingen en herinneringen. Als dit beschadigd raakt door de tumor, kun je bijvoorbeeld problemen hebben met je kortetermijngeheugen.

Extreme eetlust. De hypothalamus bestuurt je eetlust. Als deze beschadigd is, kun je meer eetlust krijgen waardoor je heel veel gaat eten en je lichaamsgewicht toeneemt. Als daarnaast je hypofyse ook niet goed werkt en je te weinig hypofysehormonen hebt, kun je in korte tijd erg dik worden (obesitas).

Veranderd gevoel van temperatuur. Je gevoel van warmte en kou wordt ook bestuurd door je hypothalamus. Als de hypothalamus beschadigd is, kan temperatuurinstabiliteit ontstaan waardoor je het veel te warm of te koud kunt hebben.
OogzenuwProblemen met zien. Als de tumor op je oogzenuw drukt, dan kan de zenuw het beeld dat je oog ziet niet meer goed doorgeven aan je hersenen en kun je wazig, dubbel of slechter gaan zien zonder dat een bril daarbij verbetering geeft. Typerend is uitval van gezichtsvelden door druk op de oogzenuw.
HypofyseProblemen met aanmaak en afgifte van hormonen. De hormoonproducerende cellen in de hypofyse kunnen in de knel komen. Net als de hypofysesteel en de hypothalamus. Hierdoor kun je een tekort aan schildklierstimulerend hormoon, bijnierstimulerend hormoon, geslachtshormonen, groeihormoon en antidiuretisch hormoon krijgen. De klachten die hierbij horen worden in onderstaand schema opgesomd.
Algemene klachtenVermoeidheid die ineens kan opkomen, hevig is en niet zomaar verdwijnt. Het is een andere vermoeidheid dan na bijvoorbeeld inspanning en sporten.

Problemen op school door geestelijke en lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen en gedragsveranderingen.

Ook interessant