Medisch

Hier vind je alle medische informatie over je aandoening.

Wat is Craniofaryngeoom? thumbnail

Wat is Craniofaryngeoom?

Een craniofaryngeoom is een zeldzame goedaardige tumor die aan de hypofyse vastzit. De aanleg van de tumor ontstaat tijdens het begin van de zwangerschap.

Wat is de hypofyse? thumbnail

Wat is de hypofyse?

De hypofyse (glandula pituitaria) is een kleine klier die onderaan je hersenen ligt, achter je oogkassen, in een holte in de schedelbasis, 'het Turkse zadel'. De hypofyse bestaat uit twee kwabben, een voorkwab en een achterkwab.

Wat doet de hypofyse? thumbnail

Wat doet de hypofyse?

De hypofyse is samen met de hypothalamus de belangrijkste regelaar van je hormoonhuishouding. Zij maakt niet alleen zelf hormonen aan die van alles in je lichaam in actie zetten, maar ook hormonen die ervoor zorgen dat andere klieren of organen hormonen gaan maken die weer andere acties in gang zetten.

Hoe ontstaat de hypofyse? thumbnail

Hoe ontstaat de hypofyse?

De hypofyse wordt in de vierde week van de embryonale ontwikkeling aangelegd. De hypofyse is opgebouwd uit twee verschillende cellagen die tijdens de ontwikkeling bij elkaar komen en uiteindelijk één geheel vormen.

Het craniofaryngeoom thumbnail

Het craniofaryngeoom

Een craniofaryngeoom is een goedaardige tumor die bestaat uit cellen die een rol speelden bij de aanleg van de hypofyse. Na de aanleg van de hypofyse hadden alle overtollige cellen eigenlijk moeten verdwijnen.

De diagnose craniofaryngeoom thumbnail

De diagnose craniofaryngeoom

Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk als er wordt gedacht aan een craniofaryngeoom. Als een tumor is aangetoond, is het belangrijk om te weten hoe groot deze is en waar hij precies zit. Ook wordt gekeken of de tumor het omliggende weefsel wegdrukt en of hersenvocht zich ophoopt.

Behandeling thumbnail

Behandeling

Een craniofaryngeoom wordt meestal behandeld, omdat de tumor problemen en klachten kan veroorzaken die je ontwikkeling bedreigen. De behandeling bestaat uit meerdere onderdelen; het (deels) operatief verwijderen van het craniofaryngeoom, bestraling en medicijnen, en is voor iedereen anders.

De toekomst thumbnail

De toekomst

De behandeling van een craniofaryngeoom is niet niks. Het is behoorlijk ingrijpend voor jou en je omgeving. En na de behandeling kan er veel veranderd zijn.