Veelgestelde vraag
Met welke medicijnen kan een craniofaryngeoom behandeld worden?

Als je een craniofaryngeoom hebt kun je verschillende medicijnen krijgen, die om verschillende redenen gegeven worden.

1. Bij toename cystevorming: er kan overwogen worden om interferon te geven in de cysten, wat de cyste stukmaakt waardoor deze kleiner wordt. Dit wordt toegediend via een pompje dat in het hersenvocht wordt ingebracht. Deze behandeling is maar zelden nodig.

2. Om de gevolgen van het craniofaryngeoom of de hersenoperatie tegen te gaan:

a. corticosteroïden (prednison of dexamethason) verminderen zwelling van de hersenen. Het kan voor de operatie worden gegeven of erna. Door zwelling tegen te gaan voorkom je dat de druk in de hersenen vergroot.

b. antidiuretisch hormoon (ADH). Het antidiuretisch hormoon, ook wel vasopressine genoemd, wordt door je hypothalamus aangemaakt en in de hypofyseachterkwab opgeslagen. Het hormoon zorgt ervoor dat je urine goed geconcentreerd is waardoor je niet te veel vocht verliest bij het plassen en de vochtbalans in je lichaam in orde is. Door de tumor of tijdens de operatie kan de hypofysesteel, de steel die de hypothalamus verbindt met de hypofyse, beschadigd of doorgesneden worden. Als dit gebeurt ontstaat er een tekort aan ADH en kunnen je nieren je urine niet goed concentreren, je zult dan te veel vocht uitplassen en je krijgt schommelingen in je zouthuishouding (natriumgehalte) waardoor je kunt uitdrogen. Deze aandoening heet diabetes insipidus en moet behandeld worden. Je moet dan desmopressine gebruiken. Soms tijdelijk, soms voor altijd, dat hangt ervan af hoe erg de hypofysesteel is beschadigd.

3. Om de hormonale tekorten aan te vullen: of het nu komt door de tumor, door de operatie of door de radiotherapie; als je hypofyse of hypothalamus is beschadigd, dan kunnen één of meerdere hormoonassen uitvallen en heb je een tekort aan één of meerdere hormonen. Helaas komt dit vaak voor. Heel veel kinderen hebben dit probleem, soms al vlak na de operatie en behandeling, soms enkele maanden later. Als de hypofyse nauwelijks of helemaal niet meer werkt, noemen we dit panhypopituïtarisme, en het tekort aan meerdere hormonen noemen we multipele hypofysehormoondeficiënties.

Ook interessant