Veelgestelde vraag
Welke operatieve ingrepen aan uitwendige geslachtsdelen zijn mogelijk?

Als je uitwendige geslachtsdelen anders gevormd zijn, zoals bij een ambigue genitaal, hoef je er meestal niet direct wat aan te doen. Een operatie is alleen nodig als er ernstige klachten of belemmeringen zijn. Als dat niet zo is, kun je wachten tot je wat ouder bent. Dit heeft veel voordelen. Je kunt dan zelf meebeslissen en besluiten om wel of niet te opereren, waardoor de kans groot is dat een ingreep beter zal passen bij je genderidentiteit. Als je later opereert heb je ook minder kans op littekenweefsel, wat beter is voor het uiterlijk van je geslachtsdelen en de seksuele functie.
Als je geen vagina hebt of een ondiepe of een te nauwe, kun je bijvoorbeeld een vaginaplastiek krijgen, een vagina die via een operatie wordt gemaakt.
Als je een hypospadie hebt, hoef je meestal niet direct geopereerd te worden, behalve als je klachten hebt zoals urine die niet goed wegloopt of urineweginfecties. Een operatieve ingreep kan ook om uiterlijke redenen of omdat de penis krom staat (een stijve penis kan krom zijn bij hypospadie) noodzakelijk zijn.

Ook interessant