Veelgestelde vraag
Wat is puberteitsstimulatie?

Als jongen heb je testosteron nodig om je als man te ontwikkelen tijdens de puberteit; het zorgt voor het zwaarder worden van je stem, lichaamsbeharing en baardgroei, groei van je penis, ontwikkeling van je prostaat, groei van je skeletspieren, toename van de talgproductie en het sluiten van je groeischijven. Behandeling met testosteron om de puberteit op gang te brengen noemen we ook wel puberteitsinductie. In het begin krijg je een lage dosis testosteron, zodat de puberteit en de skeletrijping langzaam op gang komen. De dosis wordt in de jaren erna langzaam verhoogd. Testosteron is er in meerdere vormen: als injectie, als gel om op de huid te smeren of als capsule. Bij puberteitsstimulatie wordt meestal gekozen voor injecties met in olie opgeloste testosteron (Sustanon® of Nebido®). Het middel wordt in een van je spieren gespoten waar het wordt opgeslagen en geleidelijk wordt afgegeven aan je bloed. Meestal zet de huisarts de injectie, maar je kunt het ook zelf doen, of een van je ouders. Vlak na de injectie heb je veel testosteron in je lichaam, en vlak ervoor weinig. Dat kan zorgen voor schommelingen in je gedrag. Bij veel testosteron kun je last hebben van slapeloosheid en agressiviteit en bij weinig testosteron van lusteloosheid en vermoeidheid.

Als meisje heb je oestrogeen nodig om je tot vrouw te ontwikkelen tijdens de puberteit. Oestrogeen zorgt voor de groei van je baarmoeder, vagina, uitwendige geslachtskenmerken en borsten en speelt ook een belangrijke rol bij je botopbouw. Progesteron heeft effect op je baarmoederslijmvlies, het regelt de menstruatie en zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich goed kan innestelen waardoor een zwangerschap ontstaat. Behandeling met oestrogeen om de puberteit op gang te brengen noemen we ook wel puberteitsstimulatie. De dosis wordt langzaam opgebouwd. Dit wordt gedaan met tabletten of capsules. Op het moment dat je een bloeding hebt gehad krijg je ook het hormoon progesteron om de menstruatiecyclus te regelen. Zodra je de volwassen dosering oestrogenen krijgt, kun je overstappen naar een combinatiepil of anticonceptiepil. Het voordeel van de pil is dat beide hormonen in één tablet zitten en dat leeftijdsgenootjes deze vaak ook gebruiken. Oestrogeen als medicijn heet estradiol (bv. Cetura®). Estradiol kun je op verschillende manieren innemen; slikken als pil of capsule of via een pleister op je huid. Een estradiolpleister geeft geleidelijk estradiol af waardoor het gelijkmatig in je bloed komt. Voordeel is dat je niet dagelijks iets moet slikken. Het nadeel is dat je de pleister elke avond moet plakken en er elke ochtend af moet halen. Als je pillen slikt wordt het oestrogeen via je maag-darmkanaal opgenomen in je bloed. Via het bloed stroomt het hormoon door de lever, waar een deel ervan wordt afgebroken. Je hebt daarom bij pillen een hogere dosis oestrogeen nodig dan wanneer je pleisters gebruikt.
Een oestrogeenbehandeling via vaginale oestrogenen in de vorm van een tablet of crème kan ervoor zorgen dat je vagina vochtiger en elastischer wordt.

Ook interessant