Diabetes roeit aboriginals volk uit

 • Avatar van Roesja
  Roesja
  op 21 november 2007
  De aboriginals in Australië dreigen tegen het einde van de eeuw uitgestorven te zijn, als er geen actie wordt ondernomen om diabetes bij deze bevolkingsgroep terug te dringen.

  Experts willen druk uitoefenen op de Verenigde Naties om het uitsterven van inheemse bevolkingsgroepen over de hele wereld een halt toe te roepen. Het feit dat deze mensen steeds vaker de Westerse leefstijl en eetgewoonten over nemen, zorgt voor een snelle toename van het aantal mensen met diabetes type 2. De traditionele voeding wordt steeds vaker ingeruild voor vet en suikerrijk voedsel. Inmiddels heeft één op de vijf inheemse Australiërs diabetes type 2. Onvoldoende toegang tot de gezondheidszorg leidt er toe dat de diabetes vaak niet wordt ontdekt. Met blindheid, nierziekten en amputaties tot gevolg.

  Als er niets gebeurd is de kans groot dat de inheemse groepen in Australië het eind van deze eeuw niet halen, aldus een onderzoeker van de Monash Universiteit en medeorganisator bij de Internationale Diabetes Federatie. We hebben te maken met de grootste wereldepidemie ooit.Wereldwijd zijn er ongeveer 350 miljoen inheemse mensen. De diabetesepidemie is te zien in Azië, de Pacific, Canada, New Zeeland en Noord- en Zuid-Amerika. In de Torres Strait Eilanden zijn zelfs tieners die te kampen hebben met een hartaanval of nierschade als gevolg van de diabetes.
  01 December 2006