kinderen in China met overgewicht en diabetes neemt toe

 • Avatar van Roesja
  Roesja
  op 21 november 2007
  Onderzoek heeft aangetoond dat steeds meer kinderen in China te kampen hebben met overgewicht en vatbaarder zijn voor aan voeding gerelateerde aandoeningen als diabetes. Een ongezonde leefstijl en stress dragen hieraan bij.

  Uit de medische gegevens van 17.311 Chinese kinderen tussen de acht en achttien jaar bleek dat meer dan 1 op de 5 kinderen ernstig overgewicht had en meer dan twee procent diabetes type 2.

  Diabetes type 1 is het type diabetes dat bij kinderen het meeste voorkomt. Diabetes type 2, het type diabetes dat in verband wordt gebracht met slechte voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging, komt het meeste voor bij volwassenen. "Maar het aantal kinderen met diabetes type 2 is de afgelopen jaren sterk toegenomen", aldus de onderzoekers. "De cijfers laten zien dat het aantal kinderen met diabetes type 2 het aantal kinderen met diabetes type 1 gaat overschrijden."

  In China hebben ongeveer 20 miljoen mensen diabetes. Hiervan is vijf procent kind en dit aantal neemt jaarlijks met tien procent toe. De toename van dit aantal is te verklaren door de aangetrokken economie. Gezinnen zijn nu vaak in staat om meer voedsel te kopen. Daarnaast hoeven zij steeds minder hard te werken in de velden om hun kost te verdienen.

  De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en het Chinese Ministerie van Gezondheid hebben het afgelopen jaar er voor gewaarschuwd dat een stijging van het aantal chronisch zieken in China alleen al zo'n 80 miljoen sterfgevallen tot gevolg kan hebben.
  15 November 2007