Chili extract biedt mogelijke genezing diabetes

 • Avatar van Roesja
  Roesja
  op 18 februari 2008
  Chili extract biedt mogelijke genezing diabetes

  Wetenschappers hebben ontdekt dat het inspuiten van een chili extract (capsaicin) leidt tot stijgende insulineniveaus en herstelde bloedglucoseniveaus tot normaal. Deze ontdekking ten aanzien van de rol van zenuwen in diabetes opent nieuwe deuren met betrekking tot behandelingstrategieën.

  Het betreffende onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers aan de universiteit van Toronto in Canada. Onderzoekers aan ‘The Hospital for Sick Children’, de universiteit van Calgary en het Jackson laboratorium in Bar Harbor hadden al eerder ontdekt dat diabetes wordt ‘geregeld’ door abnormaliteiten in de pijnzintuig-zenuwuiteinden van de insulineproducerende cellen. Deze ontdekking leidde tot nieuwe behandelingsstrategieën voor diabetes; hierbij is een omkeer van de aandoening bereikt zonder de noodzaak van ernstige immunosuppressie.

  Toen pancreaszenuwen van de muizen werden geïnjecteerd met de substantie begonnen zij vrijwel onmiddellijk insuline te produceren. De onderzoekers verwachten dat proeven bij mensen met type 1 en type 2 diabetes binnen zes maanden kunnen starten. Eén van de arts onderzoekers, Michael Dosch, geeft aan dat bij gelijksoortige resultaten bij mensen de ziekte diabetes voor jaren een halt kan worden toegeroepen. Hij betitelt het onderzoek dan ook als opzienbarend.

  (Het duurt vaak lang voordat resultaten uit Amerika naar Europa komen.)

  Diabetesweb, 02 Februari 2007