Ouders zien overgewicht van hun tiener vaak niet

 • Avatar van Roesja
  Roesja
  op 6 maart 2008
  Ouders zien overgewicht van hun tiener vaak niet

  Veel ouders van kinderen met overgewicht merken niet op dat hun kind te zwaar is. Enkelen van hen zijn er zelfs stellig van overtuigd dat hun kind een gezond gewicht heeft. Dit is de conclusie van nieuw onderzoek.

  Als de ouders niet inzien dat hun kind te zwaar is, doet het kind dit vaak ook niet. Volgens de onderzoekers is deze ontdekking ‘belangrijk' en ‘lastig' te noemen, omdat herkenning van overgewicht een essentiële eerste stap is naar verandering van de leefstijl om zo een gezond gewicht te krijgen.

  Dr. Asheley Cockrell Skinner van de University of North Carolina en haar collega's ondervroegen 104 tieners met diabetes type 2 en hun ouders over het beeld dat zij hadden van het gewicht van het kind, de eetgewoonten en lichaamsbeweging.

  Om de mening over het gewicht te meten, werd de tieners en hun ouders gevraagd of zij dachten dat er bij de tiener sprake was van ernstig overgewicht, matig overgewicht, een gezond gewicht, matig licht of veel te licht. Terwijl bij 87 procent van de tieners sprake was van overgewicht, zag slechts 41 procent van de ouders en 35 procent van de kinderen dit in. Van de ouders die vonden dat hun kind een gezond gewicht had, had 40 procent van de kinderen overgewicht. Meer dan de helft van de tieners die zeiden dat hun gewicht gezond was, had overgewicht.

  Tieners onderschatten hun overgewicht eerder wanneer hun ouders dit ook deden. Het onderschatten van het gewicht van de tiener kon worden geassocieerd met slechtere eetgewoonten en weinig lichaamsbeweging. "Het wijzen op het onderschatten van het gewicht van tieners door hun ouders en de tieners zelf is wellicht een belangrijke eerste stap om het overgewicht van deze mensen aan te pakken", aldus de onderzoekers.
  Diabetesweb, februari 2008