Huidproblemen als gevolg van insulinepomptherapie geen reden

 • Avatar van Roesja
  Roesja
  op 8 juni 2008
  Huidproblemen als gevolg van insulinepomptherapie geen reden om te stoppen.

  Veel kinderen en tieners met diabetes type 1 die voor de behandeling gebruik maken van insulinepomp ervaren huidproblemen op de plaats waar het infuus wordt ingebracht. Slechts enkelen van hen overweegt vanwege deze huidproblemen te stoppen met de therapie.

  "Insulinepomptherapie heeft in vergelijking met insuline-injecties verschillende voordelen, waaronder het bereiken van een betere diabetesinstelling", aldus dr. Louise S. Conwell en collega's van het Hospital for Sick Children in Toronto. Gedurende de afgelopen jaren zijn er veel studies geweest waaruit kon worden opgemaakt dat zowel insulinepomptherapie als insuline-injecties huidproblemen kunnen veroorzaken. Wanneer de insulinepomp in gebruik werd genomen bleken de gebruikers vaak infecties en ontstekingen te krijgen op de plaats waar het infuus wordt ingebracht, maar geen enkele studie heeft onderzocht of dit met de moderne insulinepompen nog steeds het geval is. Daarom bekeken Conwell en collega's 50 mensen met diabetes type 1 die langer dan zes maanden een insulinepomp hadden gebruikt. In totaal 94 procent maakte melding van littekens kleiner dan 3 millimeter in doorsnede, tweederde meldde zwellingen, tweederde meldde letsel onder de huid en 42 procent meldde lipo's (spuitplekken).

  Hoe slanker de persoon met diabetes, hoe meer kans deze bleek te hebben op huidproblemen als gevolg van de insulinepomptherapie. Uit het onderzoek bleek dat slechts vier procent van de ouders en 2,4 procent van de kinderen overwoog te stoppen met insulinetherapie als gevolg van de huidproblemen.

  Bron: Diabetesweb, 27 Mei 2008