Britse honden getraind om hypo's te signaleren

 • Avatar van Roesja
  Roesja
  op 28 juli 2009
  In Engeland worden honden getraind om een ernstige hypo bij hun baasje te herkennen.

  Al langer is bekend dat ‘de beste vriend van de mens' in staat is om bepaalde kankercellen, drugs en explosieve te ruiken. Nieuw is dat de supergevoelige hondenneus kleine veranderingen kan ruiken die zich voordoen bij iemand die een ernstige hypo gaat krijgen.

  Bij het Cancer and Bio-Detection Dogs Research Center in Aylesbury werd trainers gevraagd deze vaardigheid verder uit te bouwen. Ze hebben nu zeventien honden die in verschillende fasen van de training zitten. Deze viervoeters komen uiteindelijk bij mensen met diabetes, voornamelijk kinderen, terecht. "De honden zijn zo getraind dat zij minuscuul klein aanwezige geurtjes kunnen herkennen", aldus de onderzoekers.

  Aanleiding voor het onderzoek was iemand met diabetes die vertelde dat zijn hond Tinker hem waarschuwde wanneer zijn bloedglucosewaarde te laag werd. "Hij likt in de meeste gevallen in mijn gezicht, of hij begint te hijgen. Afhankelijk van hoe laag mijn bloedglucosewaarde intussen is." Tinker is getraind door het Cancer and Bio-Detection Dogs Research Center en is nu een volwaardig gekwalificeerde Diabetic Hypo-Alert hond, compleet met rode jas die aangeeft dat hij zijn baasje assisteert.
  juni 2009